Гуараната тонизира колкото чаша кафе

Гуараната е билка, която подобрява паметта, тонизира цялостно тялото и ума, спомага за преодоляване на отпадналостта и умората. Представлява вечнозелено пълзящо растение, което дава дребни червени плодове. Смята се, че гуараната е най-естественият източник на енергия. Всяко едно семенце гуарана съдържа до пет пъти повече кофеин, отколкото кафено зърно със същия размер. Кофеинът в кафето е 2%, докато в гуараната достигa 6-7%. При консумация на гуарана не се получава сърцебиене, което кафето предизвиква.

Гуараната тонизира колкото чаша кафе

Подходяща е за хора, които спазват диета и спортуват активно, защото стимулира липолизата или т.нар. процес на изгаряне на мазнини. Екстракт от нея не дразни стомаха и се понася много лесно от организма. Гуараната е се използва за приготвяне на тонизиращи и ободряващи напитки, за производство на хранителни добавки със същото действие, както и за получаване на чист кофеин.

Въпреки многото полезни свойства, които притежава, билката не трябва да се приема в твърде големи количества. За безопасна се приема доза от 150 до 450 мг дневно.