Всичко, което трябва да знаете, преди да си направите маникюр с гел лак

Няма по-добър начин да си доставите голямо удоволствие от това да си направите луксозен маникюр с гел лак (гел маникюр). Малко изкуство върху ноктите, няколко кристала и оттенък според тенденцията Ви дават същата увереност, както модерното облекло и хубавата прическа. Ако се направи по правилния начин, гел маникюрът може да издържи до четири седмици.

Маникюр с гел лак

Вероятно си задавате въпроса "КАК? Обикновено ноктите ми се чупят след три дни!" Благодарение на формулата за бързо изсушаване, процесът на нанасяне е по-бърз от обикновения лак за нокти и продължава четири пъти по-дълго. Това означава, че ще имате седмици да се насладите на Вашето красиво изкуство върху ноктите.
Преди да се насочите към салона, искате да знаете за какво става въпрос. Изслушахме нюйоркската знаменитост художник на нокти Мис Поп и Джаклин Дюгей-Гордън, маникюристка в Green Tangerine Salon and Spa, за техните експертни съвети и трикове за получаване на възможно най-добрия гел маникюр и как да го накараме да издържи възможно най-дълго. Ето всичко, което трябва да знаете, преди да се сдобиете с гел маникюр.

Маникюр с гел лак

Какво е гел маникюр?
За гел маникюра се използва лак на базата на гел и изисква UV или LED светлина, за да втвърди лака и да го фиксира върху ноктите, казва Duguay-Gordon. "Гел-лакът е по-траен от обикновения лак", казва тя. И докато обикновеният лак може да се излющи много бързо (до два-три дни), гелът остава непроменен седмици.
Допълнително предимство е, че ноктите се чувстват по-здрави. Красотата на гел маникюра е в това, че всеки може да има такъв, независимо дали ноктите са супер къси или дълги като на Кайли Дженър.

Струват ли си гел маникюрите?
Ако Ви предстои голямо пътуване и искате нелющещ се цвят, гел-лакът определено си струва разточителството, въпреки че цената му е по-висока от тази на обикновения маникюр. Ако искате маникюр само за една нощ или без излишни разходи, може да изберете press-on или обикновен маникюр.

Каква е разликата между гел и акрил?
Гелът и акрилът са напълно различни - ноктите от акрил се правят с прах, потопен в разтворител. „Основно те се използват за удължаване на нокътя или да осигурят по-здрав горен слой над естествения нокът“, казва мис Поп. Помислете: Кайли Дженър е обсебена от лудо-дългите нокти.
Понякога акрилните нокти се предлагат в цветове, но обикновено те са прозрачни или в естествени тонове. Геловете, от друга страна, се предлагат в нюанси на лакове за нокти и се втвърдяват под UV или LED лампа.

Колко дълго трае гел маникюрът всъщност?
Най-голямото предимство на гел маникюрите е колко дълго траят. „Гел маникюрите могат да издържат до две седмици с подходяща подготовка на ноктите и грижи у дома, като масло за кожички и лосион за ръце“, казва Дюгей-Гордън. Но ако Вие сте наистина внимателни, те могат да издържат до четири седмици.

Ако имате куп събития, като бал, интервюта за стаж и семейни ваканции, геловете могат да бъдат идеалното решение за Вас.

Маникюр с гел лак

Колко струва гел маникюра?
В България цената на маникюр с гел лак е най-често между 15 и 25 лв. В САЩ обаче според Duguay-Gordon цената на едноцветен гел маникюр започва от $35 до $40. Но ако искате лудо изкуство върху ноктите, може да Ви струва до $100 или повече - и това не включва 20-те процента бакшиш.

Увреждат ли ноктите гел маникюра?
Не и когато са направени правилно! „Гел маникюрите не са лоши за ноктите Ви, когато са направени професионално“, казва Дюгвай-Гордън. „Въпреки това могат да бъдат вредни, без подходяща подготовка, прилагане и премахване.“ Често срещано е погрешното схващане, че процесът на отстраняване на гел маникюра е най-вреден за ноктите Ви. Избягвайте сами да махате гела (знаем, че е изкушаващо).

Много хора се притесняват да си направят гел маникюр, защото се страхуват, че ноктите им няма да могат да „дишат“, но Duguay-Gordon уверява, че ноктите не дишат, тъй като те са мъртви по начало. Цялата идея е мит, но е доста сладко да си представите малките си нокти с микро ноздри.

Как безопасно да премахнете гел лак?
Основата на нокътя и кожичките на нокътя са най-важни - те са жива тъкан, поради което трябва да внимавате в процеса на нанасяне и премахване. НЕ ги откъсвайте. Може да премахнете безопасно гела в салон или сами у дома с ацетон, калаено фолио, памучни тампони и пила за нокти.
Ако отидете в салон, уверете се, че вашият маникюрист премахва внимателно гела. "Никой не бива да остъргва агресивно нокътното легло. Продуктът трябва просто да се разпадне", казва мис Поп.

Ако искате да спестите пари и пътуването до салона, просто бъдете изключително внимателни. Ето как Duguay-Gordon препоръчва да премахнете гела си безопасно у дома:
1 Вземете бутилка със 100 процента ацетон и стъклена купа.
2 Надраскайте горното покритие на лака с пила.
3 Накиснете ноктите в ацетона за около три минути.
4 Нежно изстържете желе-подобната материя с дървен стик за избутване на кожички.
5 След като всичко е премахнато, внимателно полирайте ноктите.
6 Овлажнявайте с масло за кожички и крем за ръце и нокти.

Маникюр с гел лак

Опасни ли са UV лампите?

"Тези светлини в лилав цвят, които помагат на ноктите ви да изсъхнат, всъщност са UV светлини", обяснява мис Поп. "Според традиционно известното, ненужното излагане на UV лъчи е лошо за Вас, но те ще са част от услугите в салоните завинаги."

За щастие има огромни подобрения в гел технологията и много марки са преминали към LED втвърдяването, което няма страничните ефекти на UV лъчите върху кожата ви.
Попитайте във Вашия салон за тази опция. Ако харесвате Вашата UV лампа за изсушаване, намажете ръцете си със слънцезащитен крем за всеки случай.

Добри ли са гел комплектите за домашни условия?

Освен ако не сте запознати с правилната подготовка и приложение, Duguay-Gordon предупреждава да не използвате гел комплекти у дома. "Ако не се направи правилно, гел лакът може да се повдигне и повреди естествения нокът."

Но ако сте доста уверени в уменията си, опитайте, ако искате да спестите пари от седмичния си маникюр. Домашните гел комплекти издържат малко по-дълго от обикновения маникюр - може би 10 дни - но определено не са с качеството, което дава салона за красота. Трябва да следвате инструкциите до последния детайл и да имате доста стабилна ръка, за да получите перфектен гел за нокти.