7 полезни билки с антивирусно действие

Съвременният човек е свикнал да употребява лекарства, когато има някакъв здравословен проблем. Но дали това е единственото правилно решение за възстановяване на здравето.

Начинът на живот на съвременното общество е довел до появата на много нови заболявания. Антибиотиците и лекарствата, които се използват в борбата с тях, могат да бъдат още по-опасни. Имат много странични ефекти и водят до резистентност към тях.

Освен това антибиотиците унищожават само бактериите. Те са безполезни при лечение на вирусни заболявания.

Но има билки, които притежават антивирусни и антибактериални свойства. Седемте най-добри от тях, които също и почистват слузта от белите дробове, са евкалипт, градински чай, чесън, мащерка, корен от женско биле, риган и мента.

1. Евкалипт

Активният елемент на евкалипта е цинеол. Той е ефективно антивирусно средство. За това е полезен при възпаления и настинки. Трябва само да се сложи евкалиптово етерично масло в арома дифузер, за да бъде разсейван във въздуха и така да облекчи проявите на респираторни заболявания.

2. Градински чай (салвия)

Градинският чай или салвия е малък вечнозелен храст с дървенисти стъбла, сивкави листа и сини до виолетови цветове.

Употребява се най често при инфекции на гърлото и устната кухина. Тези лечебни билки можете да употребявате по два начина - под формата на чай или изцеден сок. Запарки с градински чай лекуват синузит и белодробни заболявания.

3. Чесън

Чесънът е един от най-мощните природни антибиотици. Използва се в суров вид, на капсули или локално за лечение вирусни инфекции. Чесънът е богат на витамин B6 (който подпомага регулирането на хормоните в организма), витамин B1 и витамин C, както и на селен.

4. Мащерка

Поддържа здрави дихателните пътища. Лекува пневмония, причинена от бактерии.

5. Корен от женско биле

Включва повече от 20 тритерпеноиди и 300 флавоноиди, които притежават силни антивирусни, противовъзпалителни, антимикробни и противоракови свойства.

6. Риган

Силен антиоксидант и антивирусен агент. Съдържа много витамини и други полезни вещества. Няколко капки масло от него се добавят в чаша с вода и се изпива.

7. Мента

Ментолът в ментата отпуска мускулите и дихателните пътища. Съдържа антихистамини. Има антиоксиданти и ефективни деконгестантни свойства (отбъбване и последващо намаляване на назалната секреция).

Лекарствата са лесни за използване при лечение, но с билките може да се избегнат някои от вредите им.

Бъдете здрави!