22 дни трае възстановяването от коронавируса. Какви са симптомите по дни

Daily Mail и Business Insider публикуваха информация от китайски лекари, които споделят как протича болестта, причинена от коронавируса.

Симптоми на коронавируса по дни

За основа на информацията са изследвани заболяванията на пациенти от две болници в Ухан, постъпили в тези лечебни заведения след 29 декември 2019 г. и са били изписани или починали до 31 януари 2020 г.

1-ви - 4-ти ден
Основният симптом в първите дни е повишена температура. При някои хора тя може да бъде придружена от треска, мускулна болка, суха кашлица, гадене и диария. Лекарите предупреждават, че появата на болестта може да бъде в доста лека форма, което може да заблуди пациентите, че това не е нещо сериозно.

5-ти - 6-ти ден
Пациентите имат затруднено дишане – особено тези, които са по-възрастни и са със съпътстващи здравословни проблеми.

7-ми ден
Проблемите с дишането могат да се усилят значително. При по-голямата част от заразените обаче през този период симптомите отшумяват.

8-ми - 9-ти ден
Около 15% от всички пациенти развиват тежка инфекция и признаци на синдром на остър респираторен дистрес: белите дробове вече не могат правилно да снабдяват жизненоважните органи с кислород.

10-ти - 11-ти ден
Пациентите с тежка инфекция постъпват за интензивно лечение. Появява се болка в корема.

12-ти ден
Температурата се понижава, пациентите започват да се възстановяват.

17-ти ден
Болните биват изписани, но кашлицата им е вторичен симптом и много хора, които са се излекували, продължават да кашлят.

Задухът най-често изчезва след тринадесетия ден. Целият период на възстановяване отнема около 22 дни. Някои пациенти обаче са починали на осемнадесетия ден.

Вижте също Как да различите коронавируса от грипа

Ситуацията с коронавируса пресъздадена във филм от 2011

Източник: Daily Mail