Витамин D - не допускайте недостига му

Майкъл Холик, професор в Медицински център на университета в Бостън, изброи основните симптоми на недостиг на витамин D в организма, съобщи сп. „Focus”.

Витамин D - не допускайте недостига му

Според учения, дефицитът се проявява най-често при болка в крайниците и костите и липса на подвижност на ставите сутрин. Други признаци включват наддаване на тегло, болка в червата, депресия и изпотяване на главата. При намаляването на слънчевата светлина през зимните месеци, рискът от недостиг на този ценен витамин в организма нараства многократно.

Като цяло дефицитът на витамини е особено осезаем през зимата, отбеляза Холик. Това повишава риска от развитие на диабет тип 2, остеопороза и високо кръвно налягане.

Витамин D има многобройни роли в организма, помагайки за:
- Поддържане на здравето на костите и зъбите;
- Подкрепяне здравето на имунната система, мозъка и нервната система;
- Регулиране нивата на инсулин и превенция на диабет тип 1 и 2;
- Подпомагане на белодробната функция и здравето на сърцето;
- Повлияване върху процесите, участващи в развитието на рак;
- Повлияване върху бременност (намален риск от цезарово сечение и прееклампсия);
- Аутизъм, болестта на Алцхаймер и други мозъчни нарушения.
- Смята се, че витамин D е превантивно средство за автоимунни заболявания като аутизъм, сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, невромускулни заболявания, остеопороза, хронични болки, настинка и др.

За да се компенсира дефицита на витамин D, експертът съветва да бъдете на слънце по това време на годината минимум 10-15 минути на ден.