Мандарините - незаменими през зимния сезон

Руски диетолози твърдят, че преяждането с мандарини по Коледа е вредно за здравето, въпреки че плодът е полезен за човека, пише Риа новости.

Мандарините са много популярни през есента и зимата, особено по Коледа.

Мандарините - незаменими през зимния сезон

"Дневна доза от 4 мандарини може да се поема непрекъснато.", казва Тамара Прунцева, диетолог от московския държавен институт “Здраве и спортно хранене”.

Мандарините заздравяват имунитета, извеждат токсини от организма и дори съдържат вещество, което подобрява настроението. Към цитрусовият плод няма непоносимост. Мандарините не са висококалорични, богати са на витамини, включително витамин C.

Единственото противопоказание е прекаляването с тях. Плодовете са влакнести и могат да предизвикат алергична реакция в голямо количество. Хората, страдащи от хронични заболявания на стомашно-чревния тракт са особено изложени на подобен риск, защото влакната ще раздразнят органите.

Диетолозите дават няколко прости съвета – измивайте мандарините, преди да ги ядете, защото отвън може да са обработвани с препарати. Не яжте мандарини на гладно, за да не предизвикате раздразнение. Яжте ги сутрин, по обяд и до 5 часа вечерта.

БГНЕС