Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!
В НОВИЯ БРОЙ:

Перфекционизъм по две! Интервю с моделите на Xground – близначките Анна и Боряна Шехтови.
Актуално от света на козметиката – грим, грижа за лицето и тялото, нови ухания, слънцезащита, козметика специално за мъже.
Свободните радикали състаряват кожата и предизвикват бръчки.
Грижа за косата през лятото, поддържане на боядисаната и изрусената коса.
Натуркозметика с карите.
Правилното поведение на слънце – как да защитим детска кожа.
Шанс да спечелите много награди.

СУХАТА КОСА

Емилиана Илиева, търговско-технически експерт в L`Oreal Professionnel

Здравата коса е гладка и мека при докосване. Обратно, сухата коса е грапава, безжизнена и чупеща се. При докосване е неравна, а разресването е изключително трудно. Причината за тази сухота (деградация на кутикулата*) може да бъде физиологична, т.е. поради недостатъчна секреция на себум или поради химическо третиране като боядисване, къдрене, трайно изправяне, когато правилата за правилно приложение не са спазени.

Когато става въпрос за естествено суха коса, най-често проблемът се крие в мастната жлеза. Тази жлеза произвежда и излива в шийката на косъма мазна субстанция, наречена себум. Потта, отделена от потните жлези се смесва със себума, за да предпази и омазни кожата на главата и косата. Защитата се изразява в поддържане на тяхната еластичност и здравина. Тази съществена защита се подновява непрекъснато. Ако обаче, мастните жлези произведат твърде малко себум, кожата на главата изсъхва и се раздразва, люспите, които образуват кутикулата се разрушават, а свободните им краища се чупят. Косата става суха и без блясък, заплита се и е трудна за разресване. Връхчетата започват да цъфтят. Често този ефект се подсилва и от вредните влияния на околната среда – UV лъчите, вятъра, влагата, замърсената околна среда.

В случай че имаме наличие на такъв проблем, изключително важно е да се използват поддържащи средства за коса, които хидратират, подхранват, контролират еластичността и изглаждат структурата на чувствителния косъм. Често фирмите, които разработват продукти за такъв тип коса, използват витамин B6 поради неговото ревитализиращо действие; серамиди, които омекотяват фибрата и възстановяват кутикулата; катионни полимери за изглаждане повърхността на кутикулата; аминокиселини, които възстановяват вътрешната материя на косъма; силиконови производни за омекотяване; глицерол за улесняване на разресването. Най-съвременните технологии съдържат и съставки, които предпазват косата от топлината на сешоара.

Сухата коса може да е резултат и от химическо третиране. В съвременния свят, когато става въпрос за промяна на визията на една жена, най-често се прибягва до боядисване на косата. Макар и технологиите вече да са много напреднали и по-голямата част от боите, които се предлагат на пазара да имат изключително нежно въздействие върху кожата и косата, неминуемо тя става по-суха и има нужда от специфични грижи, които, от една страна, да поддържат цвета красив и бляскав, а от друга да правят материята на косъма здрава, устойчива и еластична. Именно, заради това е необходимо да се използват продукти, съдържащи витамин Е, антиоксиданти, които предпазват цвета от деградация, възстановяващи аминокиселини, филтър срещу UV лъчи, елементи, които увеличават сцеплението между плочките на косъма и повишават устойчивостта му на външни агресии и елементи, които поддържат еластичността на косъма.

*Кутикулата е защитната повърхност на косъма и е съставена от един единствен слой клетки, които частично се припокриват подобно на люспи на риба като свободния им край е насочен към върха на косъма. Тя има много важна роля, тъй като допринася за здравината на косъма и му осигурява защита от външните агресии. От биохимична гледна точка тя е много здрава и устойчива на химични и физически агресии, но ако бъде наранена изагубва защитната си роля и вътрешната здравина на косъма намалява. Тогава той става сух и изключително крехък.

Когато косата е изложена на слънце
С настъпване на лятото, все по-голяма част от хората предприемат мерки за защита на кожата си от вредното въздействие на UV лъчите, но за съжаление, все още твърде рядко полагат грижи и за косата си. Истината обаче е, че тя е не по-малко чувствителна и също се нуждае от грижи, особено, ако се намираме на брега на морето или високо в планината, макар че и градските условия на живот поднасят своите рискове.

Какво всъщност се случва с косата през този сезон?
Тъй като косъмът е промокаем, той абсорбира влагата от атмосферата, морето или басейна, неговите плочки се отварят и осигуряват свободен достъп на външните агресии до вътрешността му. Кислородът прониква в косъма и започва да изсветлява пигментите му, независимо от това дали той е естествен или боядисан. Цветът става неравномерен и без блясък. Вятърът увеличава притока на кислород в косъма, силно дехидратира и разрушава кутикулата му (естествения защитен слой на косъма). Слънчевата топлина ускорява този процес, а UV лъчите проникват до сърцевината на фибрата и разрушават вътрешната й структура. Морската и хлорирана вода изсушават косата, допълнително способстват за изменението на цвета и възпрепятстват затварянето на плочките, поради което той остава перманентно отворен за външните агресии. Резултатът от всичко това е суха, трудна за разресване, без блясък и с неравномерен цвят коса.

За да можем да кажем, че наистина се грижим за косата си добре, е необходимо да полагаме грижи, както преди, така и след излагането на външните агресии като непременно се съобразяваме с това дали тя е естествена или боядисана. Така с малко повече грижа и внимание всеки един от нас може да има красива и здрава коса през всички сезони!

Обикновено продуктите осигуряващи защита на косата са под формата на спрей, гел или крем. Основните съставки в тях са предвидени да поставят бариера пред UVA/UVB лъчите, да предотвратяват дехидратирането на косъма, да имат антиоксидантен ефект, ако са предвидени за боядисана коса, а някои от тях осигуряват и непромокаемост на косъма. Често те имат стайлинг ефект, за да може хората с един единствен жест да си осигурят и защита, и добре моделирана прическа. Ароматите им се свежи, чисти и леки, с цел да осигурят усещане за лекота и свобода.

Възстановяващите грижи обикновено са комплект от шампоан с нежно измиващо действие и грижа под формата на спрей, крем или маска, според степента на чувствителност на косата. Тези продукти са особено ценни, ако в тях има провитамин B5 и деривати на витамин Е, които имат способността да възстановяват, да компенсират дехидратирането и да възвръщат блясъка. Често в тях има и елементи за тонизиране на фибрата, изглаждане на косъма, подхранване в различна степен и олекотяване.