Мария Караганова: "Простотата на една прическа я прави модерна!"

* Професионалните тайни на потомствения артист-коафьор и актуалните тенденции

Мария Караганова е потомствен артист-коафьор, член на Haute Coiffure Française Bulgaria – част от организацията за висша мода във фризьорството Haute Coiffure Francaise. Тя завършва образованието си във Фризьорския техникум в София, след което започва професионалната си реализация.
Дълго време Мария Караганова работи в салона на Венета Игнатова – настоящ президент на Haute Coiffure Française Bulgaria, където се изгражда като творец. През 2012 г. създава и собствено фризьорско студио – „ЕМ“, в което работи като коафьор и в момента.
Мария Караганова е преминала успешно много курсове в Академия „Л'Ореал“ и е салон експерт за 2018-та и 2019-та година. Редовно участва в коафьорски спектакли, печелила е редица състезания и има множество професионални сертификати – „Ключ към цвета“, „3D визажизъм“, обучение в “Alexandre de Paris Academie”, “Advanced cut and color” на Saks Academies, “Artistic workshop cut and chignon” с Летисия Генау, ниво „Мастър“ в Академия „Л'Ореал“ и много други.
За нея председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков казва: „Стилът на Мария Караганова е успешна комбинация от традиция, експеримент, импровизаторски способности и тънък усет за адекватната форма на прическата. Тя работи като истински артист във фризьорското изкуство, безкомпромисна е към качеството на продуктите и материалите, и влага много въображение и страст в своята дейност, посветена на красотата.“

Мария Караганова:

Мария Караганова:

Мария Караганова:

Мария Караганова:

Вие сте професионален коафьор от много години. Кога и как поехте по творческия си път?
Буквално всичко започна от салона на майка ми. От малка ходех да й помагам там – метях, миех коси, фиксирах, къдрех. Знаех, че точно с това искам да се занимавам. Поради тази причина завърших специализирано училище за фризьори, което тогава беше единственото в България – Фризьорския техникум. Непосредствено след това си намерих и работа в един салон в центъра на София. Но, ако трябва да посоча кога започна съществената част от творческия ми път, това беше след като се запознах с Вени Игнатова. Тя е моят учител, моят ментор. Това, което съм сега е благодарение на нея. По време на работата ми при Вени се оформих като творец и като коафьор. Започнах от най-ниското стъпало – миех коси и метях пода, въпреки че вече имах опит. Но в нашата професия, за да успееш, това е начинът – трябва да започнеш от най-долу, за да стигнеш горе. Пътят е труден и се изисква много работа.

Вие сте трето поколение фризьор. Семейството Ви ли е причината да изберете тази професия?
Да. Дядо ми е бил фризьор, майка ми и вуйчовците ми също. Обичам тази професия много, явно ми е в кръвта. Смятам, че не можеш да работиш този занаят, ако не го обичаш, защото в такъв случай няма да как да видиш колко много красота има в него. Самата коса трябва да се разглежда като материя, като плат, като кадифе, като нещо много, много фино. Подобно на другите изкуства, дизайнът на прически трябва да ти идва отвътре.

Дъщеря Ви интересува ли се от дизайн на прически и иска ли да стане като Вас?
Аз съм потомствен фризьор, но бабата на дъщеря ми Хела по бащина линия е била художничка. Хела е взела нейните заложби. Много хубаво рисува, има усет към цветовете и още от много мъничка го прави със замах. Мисля, че по-скоро ще се ориентира към изобразителното изкуство. Двоуми се между моден и интериорен дизайн.

Какво или кой е повлиял най-много на Вашата кариера?
Естествено, майка ми. Тя казва, че е много важно да имаш професия, да имаш занаят. Голяма част от мотивацията си съм черпила от нея. Майка ми е участвала в много състезания и то в едни от най-трудните дисциплини – къса коса, например. Там всъщност може да си проличи добрият фризьор.

Мария Караганова:

Мария Караганова:

Мария Караганова:

Мария Караганова:

Занимавате ли се с нещо друго в творческите среди?
Член съм на Haute Coiffure Francaise за България. Това е много интересна организация, защото там са събрани най-добрите артисти-фризьори в света. Президент на тази организация е Венета Игнатова, за която споменах, а артистичен директор е Васил Атанасов. Впрочем Академия „Л'Ореал“ Париж ги отличи с една от най-престижните награди тази година. Бяха признати за едни от най-добрите посланици на марката в света.

Мария Караганова:

Мария Караганова:

Разкажи ни повече за тази организация?
Haute Coiffure Francaise Bulgaria е част от Haute Coiffure Francaise – организация за висша мода във фризьорството, създадена в Париж през април 1945 г. Мисията й е да насърчава артистичното творчество на фризьорите, да открива бъдещи таланти и да гарантира на салоните-членове търговски успех. Спонсор и партньор на организацията за България е „Л'Ореал“, в чиято Академия също участвам и съм салон-експерт за 2018-та и 2019-та година. Благодарение на HCF и „Л'Ореал“ общността на българските фризьори се докосва до колеги от световните величини. Канят най-добрите в света, организират ежегодно артистично шоу, позволяват ни да станем свидетели на най-актуалните световни тенденции по време на седмицата на модата в Париж.
„Л'Ореал“ провеждат и най-добрите обучения. Аз започнах в Академията от най-ниското ниво. В момента съм ниво „мастър“, но имам още да надграждам. Благодарение на „Л'Ореал“ се докоснах до Летисия Генау, Кристоф Гайе, Бертрам.. Учихме при Клод Жулиар 3D визажизъм, което е много интересна техника.

Мария Караганова:

Мария Караганова:

Мария Караганова:

Какво представлява техниката 3D визажизъм?
Състои се в това да сканираш клиентката още от вратата – формите на главата, съответно къде да позиционираш кока, кои са правилните линии. Изобщо да определиш коя е подходящата прическа. Тя може да покаже снимка и да поиска да изглежда по този начин, но да няма нужната форма на лицето и тази визия всъщност да не е за нея. Съответно специалистът е този, който трябва да й даде съвет.
Курсът е много полезен и има и по-горно ниво, в което определяш какъв да е цвета на косата според цвета на очите и кожата. Фризьорството е сериозна професия, и за да стигнеш до ниво творец, това е пътят.

Мария Караганова:

Защо хората трябва да предпочетат Вашето студио и с какво то е по-различно от останалите?
Вижда се, че всичко е професионално. Но, аз мисля, че опитът и всички тези сертификати и обучения, за които съм вложила време и енергия, не са без значение. Клиентът оценява това и сядайки на стола знае, че е в сигурни ръце.

Мария Караганова:

Мария Караганова:

Какво е характерно за Вашия стил на работа и кои са златните правила във Вашата професия?
Моя стил определям като по-класически. Обичам елегантната и женствена визия. Това се отнася и за стила ми на прически. Правилата в професията ми са да бъдеш постоянен, да се стремиш да се развиваш, да си точен в отношенията си с клиентите – те трябва да могат да разчитат на теб. Но златното правило, което трябва да се приложи, за да успееш, е да обичаш това, което правиш. А аз обичам професията си, салона си, клиентите си, обичам всичко, свързано с фризьорството.

Мария Караганова:

Как определяте своята техника на работа? Обичате ли да експериментирате?
Много обичам да експериментирам. Всеки път като отида на обучение, дали ще е при Летисия Генау или Кристоф Гайе, аз се връщам вдъхновена и още по време на обучението знам на кой ще отива тази прическа и на кого мога да я приложа. Не се колебая да използвам всички модни техники, които знам от най-добрите в професията. Това са хората, които диктуват модата като представят по две колекции на година – пролет/лято и есен/зима. Разбира се, не мога да прилагам всичко върху всяка една клиентка. Съобразявам се с това какво ще отива на съответния човек.

Мария Караганова:

С какви трудности сте се сблъсквала в професията си?
Имала съм много, но не се сещам за тях. Като цяло гледам напред и забравям трудностите. Нормално е, когато работиш с хора да има пречки – всеки е различен. В момента най-трудното е да намериш фризьори, които да наемеш на работа. Когато нашето поколение прохождахме в професията, бяхме по-амбициозни, по-креативни, готови на всичко. Парите никога не са били толкова важни, колкото да се научим, да сме сред най-добрите и да горим в професията си. Сега рядко срещам такова нещо.

Какво бихте посъветвала навлизащите във Вашата професия?
Откъде да започна. Когато аз бях начинаеща в професията всичко беше коренно различно от сега. Започваш от нулата и го приемаш като шанс да научиш повече неща. Правиш каквото ти казват и приемаш дори най-абсурдните си задължения сериозно. Младите сега са амбицирани, но ги мързи и искат всичко да се случи бързо и лесно. Ако не стане, в повечето случаи се отказват. Лично аз започнах от нулата – мела съм пода, мила съм коси, правила съм каквото ми кажат, за да се науча. Но и сега го правя. За да имаш собствен салон трябва да можеш да вършиш всички дейности в него. Повечето навлизащи в тази професия сега не мислят по този начин – дори не подозират, че ако забършат праха от шкафа с продукти няколко пъти, ще ги запомнят и после ще могат да препоръчат най-подходящия на клиента. Просто трябва да обичат професията във всичките й аспекти. Това кой коафьор седи до тях и ги учи също е изключително важно. Ако имат амбицията да бъдат сред най-добрите, трябва да се учат и да взимат пример от най-добрите.

Какво Ви вдъхновява?
Вдъхновяват ме формите, вдъхновява ме природата, красивите отношения, любовта, дори едно камъче може да ме вдъхнови. Когато човек е в равновесие със себе си и в духовен баланс всичко може да запали творческа искра.

Мария Караганова:

Мария Караганова:

Драстично ли се различават тенденциите тук и в чужбина? Консервативен ли е българина по отношение на прическата си?
Ако съдя по наблюденията си от различните държави, в които съм била – определено се различават. Ние коафьорите сме тези, които трябва да убедим клиента по най-елегантния начин, разбира се, че той трябва да се промени. Мое лично наблюдение е, че българката не обича да се променя, не обича да експериментира. Плаши се най-вече от късата подстрижка, а аз мисля, че жена с къса коса изглежда изключително женствено. Прави ми впечатление, че жените в Германия например масово ходят късо подстригани, шик, оцветени – експериментират.

Обръщат ли българките достатъчно внимание на грижата и добрия вид на косата си? Какви грешки най-често се допускат в това отношение?
Като цяло аз обслужвам клиенти, които се занимават с доста сериозен бизнес, хората от медийните среди, и те няма как да не се поддържат. Няма как да не изглеждат добре. Да, определено се поддържат. Не съм забелязвала грешки. А и всичко трябва да идва от коафьора. Той трябва да се съобрази с цялостната визия на клиента си и да му даде предложение и препоръки.

А при продуктите?
Аз съветвам абсолютно всички да се допитват до специалисти. Прави се диагностика на косъма и на скалпа, въз основа на която се определят точните продукти. Много важно е и да се сменят шампоаните на 3 месеца, особено, ако козметиката е професионална, защото е по-силна. Работата на коафьора е да дава съвети за правилното използване на козметиката у дома.
Препоръчвам да се полагат поне три грижи за коса – шампоан, балсам или маска и като трета стъпка след изсушаване на косата продукт за блясък и хидратация. Много хора пренебрегват третата стъпка, но тя е много важна. Особено в преходния период от зима към пролет и лято. През зимата косата е по-вяла, по-отпусната, а когато дойде топлото време, съвсем логично тя се нуждае от хидратиране.

Мария Караганова:

Какво мислите за аксесоарите като част от една прическа?
В летния сезон аксесоарите се завръщат в пълна сила. Да се използват шалчета като диадеми например – в момента този тип аксесоари са много на мода. Фибите също са отново актуални. Харесвам ги, интересни са. Особено за младите момичета.

Прическата на коя световна знаменитост Ви прави най-силно впечатление?
В момента съм много впечатлена от Мелания Тръмп. Тя е точно в моя стил и определено ми харесва. Стилът й страшно много наподобява този от 50-те, 60-те години. Тя е изключително стилна и елегантна. Това е за мен новия прочит на вечната класика.

Какви нови тенденции в прическите да очакваме през 2019-та?
Напоследък се търси, особено при цветовете, по-естественият и по-натурален вид – този, който е по-близък до твоята истинска природа. Леко да се прелива от цвят в цвят. Le Hair Bronzing – това е тенденцията за пролет/лято 2019. „Л‘Ореал“ създадоха 8 нови бои и сред тях мога да посоча Inoa, Majirel, Dia, които показват точно естествената визия на русата коса, но има и блясък – розово бронзиращо сияние. Точно сияйни цветове. Много е красиво. Дори и в медените цветове, кестенявите – стои много шик. Като форма мога да кажа, че бретоните се завръщат на мода. Актуални са дългите и средно дългите коси, къдриците, по-небрежното излъчване. Като цяло – отдава се по-голямо предпочитание на естествените цветове и естествените форми.

Мария Караганова:

Мария Караганова:

Мария Караганова:

Мария Караганова:

Каква прическа бихте препоръчали на работещата жена – за бизнес срещи и други делови изяви?
Подредена. Дори леко прибрана ниско долу, елегантна. В никакъв случай рошава и къдрава. Ако си сериозна бизнес дама, няма как да разсейваш останалите с косата си. За такива случаи могат да се използват и аксесоари, като като например хубавите шноли.

Какви прически бихте препоръчали за различни поводи? (бал, сватба, коктейл и т.н.)
Бих препоръчала прибрана коса за бал. В никакъв случай разпиляна. Но и съобразено с вида на бала, и силуета на роклята. За коктейл отново зависи от дрехите, грима, цялостната визия, която е избрала дамата. Но прическата трябва да бъде елегантна, добре стилизирана, дори леко отпусната ниско долу, за да се вижда ефекта на прибраната коса.

Мария Караганова:

Мария Караганова:

Какво е значението на прическата за цялостната визия?
Огромно! Тя задължително трябва да е в хармония с формата на лицето и пропорциите на тялото. Трябва да има баланс и ние специалистите сме за това – да посъветваме най-правилно клиентите си към каква форма да се стремят, за да прикрият недостатъците си и да изпъкнат хубавите черти.

Какво Ви предстои в професионален план?
Много държа на работата си с HCF и „Л'Ореал“. Сега ще се фокусирам над това. Скоро заминаваме за Парижката седмица на модата пролет/лято 2020. Обикновено, когато се връщам от там винаги съм много вдъхновена и готова за експерименти. Заредена съм с енергията за поредното надграждане. Стремя се постоянно да се развивам.

А какво обичате да правите в свободното си време? Имате ли хоби?
Спортувам много активно, занимавам се с фитнес. Обичам да се срещам с приятелки и да прекарвам времето с дъщеря си. Така се разтоварвам.

Кой е най-големият Ви успех в живота?
Естествено най-големият ми успех е моето семейство. Детето ми. Но ако изключим това, за да не звучи толкова тривиално, ще кажа салонът ми – второто ми дете (смее се). И смятам, че хората ме обичат – за мен това е повече от успех.

Мария Караганова:

Кое е Вашето мото?
Простотата на една прическа я прави модерна!

Мария Караганова:

Интервюто взе Ивана Стоянова

Снимки:
1. Артист-коафьорът Мария Караганова.
2. Сертификат на Мария Караганова от академия Alexander de Paris.
3. Сертификат на Мария Караганова от уъркшоп с Летисия Генау.
4. Сертификат на Мария Караганова за фризьор-творец на Академия „Л‘Ореал“ България.
5. – 8. Предложения на фризьорски салон „ЕМ“ и Мария Караганова.
Фото: 1. – 8. Личен архив
9. Венета Игнатова участва в коафьорско шоу на Артистичен форум 2018 г.
10. Васил Атанасов участва в коафьорско шоу на Артистичен форум 2018 г.
Фото. 9. – 10. Академия Л‘Ореал
11. Мария Караганова заедно с Летисия Генау.
12. Мария Караганова заедно с Бертрам Кайнцнер.
Фото: 11. – 12. Личен архив
13. Кристоф Гайе участва на Sofia Fashion Show 2018.
Фото: Лео Кирилов
14. Сертификат на Мария Караганова за успешно преминат курс до 3D визажизъм.
15. Мария Караганова коментира тенденциите за сезон лято 2019 на живо по телевизия Европа.
16. – 17. Мария Караганова демонстрира плитка от тенденциите за лято 2019.
Фото: 14. – 17. Личен архив
18. Мария Караганова участва в коафьорско шоу.
Фото: Alexander Petlichkov
19. – 20. Креативни предложения на Мария Караганова за каталози на „Л‘Ореал“.
21. „Л‘Ореал“ представя тенденции пролет-лято 2019.
22. – 25. Тенденция Le Hair Bronzing за лято 2019.
Фото: 19. – 25. Л‘Ореал
26. – 27. Предложения на Мария Караганова за конкурс „Основи при коковете“ с Волена Рангелова.
28. Моделът Ивета Стоянова с плитка от тенденции лято 2019.
29. Персонални фризьорски ножици на Мария Караганова.
Фото: 26 – 29. Личен архив