Какво трябва да знаем за топлинния удар

Симптомите на топлинен удар не са “универсални”, т.е. всеки човек може има различни симптоми, пише македонският портал АртКухня.

Какво трябва да знаем за топлинния удар

Най-често срещаните са:
– главоболие
– световъртеж
– дезориентация, тревожност, объркване
– треперене или тромавост
– топла, суха кожа, която не се поти
– висока телесна температура
– загуба на съзнание
– ускорен сърдечен ритъм
– халюцинации

Кога трябва да се обърнете към лекар?
– Ако телесната ви температура не се понижи, въпреки охлаждането и медикаментите.

Тогава вероятно не е само слънчево изгаряне, а по-скоро е начало на друг проблем. Обикновено става дума за появата на чревни инфекции или възпаление на дихателните органи. В този случай бързо се появяват и други симптоми, затова се консултирайте с лекар, който ще постави истинската диагноза.

– Ако лицето загуби съзнание и не се възстанови бързо след поставянето му в легнало положение. Загубата на съзнание обикновено е резултат от промяна на кръвното налягане и недостатъчен приток на кръв към мозъка. В най-добрия случай почти веднага преминава, когато човек легне и краката му се вдигнат, за да се осигури достатъчно кръв към мозъка. Въпреки това, ако пациентът след това е объркан, сънлив и слабо комуникиращ, трябва да се обърне към лекар.

– Ако пациентът повръща непрекъснато и е все по-изнемощял и отпаднал. Тогава става въпрос за много тежка форма на слънчев удар, така че е необходим лекарски преглед. Той ще установи дали става дума за топлинен удар или това е начало на друго заболяване (например инфекция от летни вируси или бактерии).

БГНЕС