Новооткритите фирми у нас с живот под една година

През 2016 г. броят на едноличните фирми е близо 170 хиляди, или 48.8% от всички фирми в страната. Това сочи изследването „Демография на предприятията“ на НСИ. Изследването се прави на всеки пет години, за да даде обща картина на жизнеспособността на фирмите у нас.

През 2016 г. в страната са действали близо 347 хиляди фирми, което отбелязва ръст с 2.6% спрямо предходната година. Новорегистрираните компании са 42 500. Отчасти ръстът на новорегистрираните фирми се дължи и на улеснените правила за регистрация на нови фирми, след като и първоначалният капитал за такава регистрация беше намален на 2 лева.

Новооткритите фирми у нас с живот под една година

Интересна е статистиката на сферите, в които се регистрират фирмите. Най-много нови бизнеси са родени в сфера „Търговия“, като това е и секторът, в който са регистрирани най-много семейни фирми, които разчитат само на труда на членовете на семейството, без да наемат допълнителни служители.

Втори в статистиката са фирмите с между 1 и 4 служители. Те са близо 127 хиляди – малко над една трета от всички действащи предприятия в страната. С персонал от 10 души и повече са едва 7.9% от активните фирми. Статистиката сочи още, че през 2016 г. са били създадени само 558 дружества с над 10 или повече наети човека.

Оказва се, че в първата година след раждането си оцеляват 80% от фирмите, но по-малко от 5% имат по-дълъг от 5 години живот. Това означава, че над 95% от предприемачите не успяват да се справят с конкуренцията, пазарната обстановка, бюрокрацията или друго, затова фирмите или фалират, или доброволно прекратяват дейността си.

Най-висок относителен дял имат новородените предприятия в сектор „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“, като такава е всяка втора нова фирма. В три основни сектора са концентрирани над 60% от всички работници – Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, в преработващата промишленост, и в хотелиерство и ресторантьорство.

В националната статистика предприятията се класифицират като „умрели“, като над 44% от тях са отново в сферата на търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети.

Най-жизнеспособни са предприятията от сектора на добивната промишленост, доставката на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване, както и производството на електрическа и топлинна енергия, и на газообразни горива, като при тях „мъртвите“ предприятия са едва под 1%.

Източник: БГНЕС