Топ 5 критерии да разпознаем какво е това "пирамида"

Днес, в информационната епоха, всички имаме достъп до много възможности за доходи, както като основни, така и като допълнителни, през интернет и не само. Заедно с тях обаче се увеличиха и измамите – злоупотреби с лични данни, фирми, които не плащат, и се появиха нови видове незаконни дейности. В съзнанието на съвременния българин спомена за т. нар. „мутренски години“, през които държавата ни премина през 90те години на миналия век при прехода към демокрацията, е все още силен. Въпреки че е минало много време от тогава, днес страхът от попадането в такива незаконни схеми като финансовите пирамиди все още е силен в доста хора. Резултатът е, че сравнително нови възможности за доходи, предлагани от мултилевъл маркетинг (МЛМ) компании или свързани с криптовалути биват игнорирани точно в резултат от този насаден страх. От друга страна, в стремежа си към повишаване на доходите, други хора се предоверяват, попадат в незаконни схеми, които не могат да различат, и без да знаят как да се защитят, губят пари. И в двата случая сме потърпевши и губим.

През 90те години на миналия много хора се подлъгаха от обещанията за бързо забогатяване и вложиха пари в новопоявилите се тогава пирамиди с надежда. Схемата, най-общо казано, беше, че ако доведат приятел, който също се включи с пари, вземат процент от него, той, ако доведе приятел, също, така че колкото повече хора доведете, толкова повече печелите всички по тази линия. Резултатът беше, че само първите, които най-рано се включиха и се поставиха в началото на пирамидата, реално вземаха повече пари.

Днес е важно да можем да разграничаваме този вид незаконна дейност, така че да се предпазим от нея, а същевременно да можем да разпознаваме добрите възможности, за да се възползваме от тях. Няма как финансовите пирамиди в България да оцелеят дълго, но така или иначе ще ви покажем няколко критерия, по които да ги разпознавате. В тази статия ще разберете как можете да установите какво е пирамида и дали възможността, пред която сте изправени, е законна или не:

Топ 5 критерии да разпознаем какво е това

1. Когато ви предлагат възможности за допълнителни доходи в лицето на работа за конкретна фирма, попитайте от колко години съществува тя. Ако работи от 10, 15, 20 или повече години, можете да сте сигурни, че всичко е наред. Разбира се, и новосъздадени фирми предлагат законно добри възможности, но там може да е по-трудно да се разграничи. Освен това, бизнесите, съществуващи от повече време, са по-устойчиви. Вижда се, че имат добро управление и предлагат качествени продукти, щом са успели да преминат успешно световни и икономически кризи, да ги преодолеят и да се разрастват. А колко фирми могат да се похвалят с този успех в глобализирания свят, в който живеем?

2. Какви конкретно задачи ще изпълнявате? Предлагащите възможности за доходи имат интерес да кажете „да“ и най-вероятно ще бъдат доста фокусирани върху това да ви обещават доходи от тази дейност. В този смисъл, един законен бизнес ще ви даде и информация за условията на работа, ще предостави отговори на вашите въпроси, без да отлага, и то съвсем ясно и конкретно. Ако само ви говорят за пари и не ви дават детайли, има вероятност да сте попаднали на пирамида или на човек, който не е особено компетентен. И в двата случая препоръчваме да не се доверявате.

3. Какво предлага фирмата? Това е основният критерии, с който можете да определите дали даден бизнес е пирамида, също и ако се чудите дали е МЛМ или пирамида. В легалният МЛМ продавате продукти, а заплащането е процент от продадената стока и без продажби нямате заплащане. Може да не звучи атрактивно като предложение, но това е законовият подход. При мултилевъл маркетинга имате възможност да изкарвате повече пари от човека, който ви е включил, защото приходът ви е обвързан с обема от продадени стоки, който може да варира при различните хора. При финансовите пирамиди няма движение на стоки или услуги, а само на пари; възможно е също да няма ясна информация какво точно се прави като работа или какви конкретно са условията на заплащане, което е знак да не приемате тази възможност.

4. На каква нормативна база започвате дейността? Всички законни бизнеси предлагат възможност за доходи, която е по някакъв начин писмено регламентирана: граждански или трудов договор, например (Дистрибуторският договор е вид граждански и е напълно законен.) В някои случаи бизнес, спазващ всички други нормативни изисквания, предлага работа без договор, което също е незаконно и рисково за вас. Без писмено регламентирано заплащане, каква гаранция имате, че ще си получите заплащането, което ви обещават?

5. Какви отговори получавате, когато задавате въпроси? Преди да вземете решение да се възползвате от някоя възможност, която ви се предлага, се информирайте за детайлите и питайте. Доста хора не четат договорите, които подписват, и в последствие остават неприятно изненадани от последствията. Неинформираността не освобождава никого от отговорност пред закона и не оправдава никого. В тази връзка, преди да се подпишете някъде или да дадете пари, питайте и четете написаното. Това е важно, защото в разговор информацията може да се изкриви или скрие, а написаното остава и за него всъщност носите отговорност пред закона.

Харесаха ли ви нашие препоръки? Ако смятате, че ще са полезни и за други, можете да ги споделите във фейсбук с бутона под статията!