Как да постигнем успеха?

Всеки човек иска да е успешен - тоест, да може да постига своите цели. Но тази задача изисква от нас правилната настройка, освен правилните действия. В тази статия ще разгледаме някои основни принципи на успеха и как да ги приложим на практика, така че те да ни донесат полза.

Успехът, преди всичко, е мисловна настройка.

На първо място, това означава да очакваме и да виждаме успех в нашата реалност. За тази цел е много важно да успеем да се изолираме от негативна информация - негативни хора и новини. Това включва и да изключим телевизора. Опитайте просто за 2 седмици да не гледате новини и да не четете нищо негативно в интернет. Само тази промяна ще допринесе да се почувствате по-спокойни, по-уравновесени и ще спите по-добре. Лошите новини ни въздействат много силно, но като сме свикнали с тях, няма как да го усетим. Ако изключите телевизора, ще усетите категорично разликата.

Как да постигнем успеха?

Понякога и липсата на увереност сама по себе си може да ни попречи от това просто да опитаме нещо ново и различно. За да имаме увереността, смелостта да действаме, е добре да се заобиколим с позитивни хора, такива, които успяват да виждат възможностите в живота и да се възползват от тях. Един негативен човек ще види проблеми във всяко решение, което намерите. И колкото и да се опитваме да се предпазим от негативния начин на мислене на останалите хора, той ни оказва влияние. От друга страна, ако сме заобиколени с усмихнати и позитивни хора, техният позитивизъм ще зарежда нас и ще чувстваме подкрепата им в нашите начинания.

Освен позитивни, хората около нас е добре и да са по-успешни от нас. Ако искаме счетоводен съвет, отиваме при счетоводител, ако искаме правен съвет, отиваме при правист и т.н. С други думи, ако искаме определено съдействие, се обръщаме за него към хора, които могат да ни го дадат. Какъв правилен съвет за успех можем да получим от човек, който през по-голямата част от живота си е бил безработен? Каква добра бизнес препоръка можем да вземем от някой, който никога не е имал бизнес и никога не е управлявал бизнес? Но тази грешка много хора я допускат - обмислят нови начинания в своята професия и за тази цел се обръщат за съвет и мнение към своите близки, които не винаги са специалисти и не винаги са достатъчно компетентни, за да дадат адекватно мнение.

На следващо място, важно е да знаем какво точно искаме, за да можем да го постигнем. Без значение дали говорим за личностно, професионално развитие или изграждане на бизнес, е необходимо да детайлизираме какви цели имаме и да си поставим реални срокове. И най-хубавата идея няма да може да стане реалност, без подходящ план за действие. Когато знаем какво искаме, каква ни е целта, следва да помислим за детайлите около нея. Ако искаме, например, да отворим нов магазин за продажба на дрехи, следва да се запитаме: Къде ще бъде разположен? Какви точно дрехи ще се продават? За кого конкретно ще са предназначени (мъжка, дамска или детска мода)? Ще има ли аксесоари към тях? Какво работно време ще има? Как ще привлечем клиенти към него? С какво този магазин ще се отличава от останалите за подобно облекло в града? Колкото повече въпроси се задават за детайлизиране на поставената цел, толкова по-ясно става и нейното изпълнение.

След като сме уточнили за себе си детайлите, е време да си представим успеха в нашия ум, в нашия вътрешен екран. На първо място, така ще можем да видим детайли, които по време на планирането не са ни дошли на ум, например как ще се обособят съблекални в помещението и колко точно ще са или къде ще бъде склада, ако изобщо има такъв. На второ място, концентрацията в положителни мисли, комбинирано с конкретно намерение, помага за реализацията на това намерение. Много учени днес са установили и доказали връзката между начина на мислене и постигнатият успех, така че няма да ги разглеждаме тук. Общото между всички изследователи обаче е, че е важно да си представяме нашата цел всеки ден като изпълнена, така че да изпитваме положителни емоции от това. Положителните емоции се явяват „горивото“ за „двигателя“, който привежда нашето желания в реализация, а именно нашето подсъзнание. В този смисъл, в нашия ум е важно всеки ден, сутрин след ставане и вечер преди лягане да отделяме поне по 15 минути, в които да си визуализираме нашето желание като сбъднало се с всички положителни емоции като последствия от това. Това означава да видим картина в нашия ум, да усетим със сетивата си как бихме се чувствали, когато нашето желание се изпълни: какво виждаме, кой е с нас, какво ни казва, държим ли нещо в ръце и какво е усещането от това, ако сме навън, какво е времето и какви физически усещания предизвиква то, ако има миризми наоколо, какви са, ако се храним, какъв е вкуса на храната и т.н. В интернет има много водени медитации, които могат да ни помогнат с визуализациите и изпитването на емоции. Не е трудно, а когато се научим и схванем принципа, е даже много лесно.

Това са няколко лесно изпълними идеи, които могат много да ни помогнат не само да се освободим от страховете и съмненията, но и да се фокусираме и на практика да предизвикаме успешното изпълнение на всяко желание, което имаме. Искате ли още начини, чрез които да сбъдвате своите желания? Напишете в коментари, за да знаем и да подготвим още полезни и безплатни съвети за вас!