Творческа възстановка на носените от пловдивските дами прически

Предизвикателството към артистизма и въображението им е отправено от организаторите на Националния конкурс за фризьори, което ще се проведе от 29 до 31 март в Палата 2 на Международен панаир – Пловдив. Надпреварата е в рамките на XXVIII-я Италиански фестивал на красотата и прическата и традиционно е сред неизменните акценти в програмата, съобщиха организаторите от "Christian Of Roma".

„Тази година наред с конкурсите, всички събития от престижния международен моден форум за фризьорство и грим са тематично обвързани с естетическите послания на инициативата „Пловдив Европейска столица на културата 2019“. За нас като жители на най-стария жив град на Стария континент това е едновременно естествено и задължаващо решение“, заяви Елена Кристиано, управител на „Christian Of Roma“.

Темата „Пловдивчанката през вековете“ от категорията за дневни прически „Фантазия“ е сред най-предпочитаните от участниците. Стартът й е в съботния следобед на 30 март. Участниците могат да развихрят креативността си, избирайки да творят в една от 5-те предложени в регламента епохи. Най-отдалечените по време от настоящето ни са и най-голямото предизвикателство, уточняват организаторите. Те съветват при изработване на концепцията за оформяне на косата на жената от Древна Тракия, на потомките й от времето на Филип Македонски и Византийския период, на жителките на града при властването на Римския император Траян, както и на филибе-коконата от вековете на Османската империя и Българското Възраждане, участниците предварително да се запознаят с културно-историческите специфики на конкретния отрязък. За 30 минути трябва да бъде представен достоверен и същевременно естетически завършен образ на жената от съответната епоха, независимо от нейния етнос. Това важи и за създаването на творческите варианти с прически на пловдивчанката от съвремието, напомнят организаторите.

Творческа възстановка на носените от пловдивските дами прически
Фризьорите ще покажат как според тях е изглеждала прическата на пловдивчанките през вековете

Още в програмата присъстват: Конкурс за абитуриентски прически, който ще се проведе сутринта на 30 март, събота; Мъжко подстригване - 29.03.2019г.; конкурс за гримьори на национално ниво - 31.03.2019г.

За да творят заедно, каквото е посланието и на инициативата „Пловдив Европейска столица културата 2019“, на подиума в зала "България" на Конгресния център в Международен панаир – Пловдив ще се качат трима виртуозни стилисти от различни краища на света – Бразилия, Италия и Русия. Те ще изнесат 2-часово шоу „Alfaparf International Show“ и ще представят най-новите тенденции за прическите от своите региони, като използват продуктите на световноизвестната марка. Събитието започва в неделя, 31 март, от 11 часа.

Творческа възстановка на носените от пловдивските дами прически
„Ние сме всички цветове“ е сред атрактивните теми в конкурса

Бразилският маестро Елиабе Морейра - преподава в Академията на бранда, разработил продукти и техники, специално предназначени за косата на бразилските жени. Като инструктор Елиабе Морейра има в кариерата си над 500 презентации по целия свят. Създател на собствен стил във фризьорството, той обвързва естетиката в прическата с модата, изкуството и културата.

Италианецът Алесандро Фратини - Завършил е Лондонската академия за стилисти „Mahogani“ и работи за престижния моден форум „London Fashion Week“. „Опитвам се винаги да откривам онази индивидуална прическа, която най-добре би подхождала на лицето.

Италианецът Алесандро Фратини е експерт в изработването на сложни прически и тяхното достъпно разясняване
Италианецът Алесандро Фратини е експерт в изработването на сложни прически и тяхното достъпно разясняване

Руският виртуоз Анзор Закутов - артистичен директор на „Alfaparf“ за Русия и ръководи академията на компанията в Москва. Съчетава своите майсторски класове по цял свят с журиране на шампионати и конкурси за фризьори.

Творческа възстановка на носените от пловдивските дами прически
Елиабе Морейра пристига от Бразилия за Италианския фестивал на красотата и прическата