Най-мощният антиоксидант - негово величество Нарът

Ако ви е досадно почистването му или неприятно консумирането заедно със зрънцата, винаги можете да изстискате сока му.

Нарът е отлично средство за сърцето и кръвоносните съдове и се смята, че е най-силният антиоксидант от всички плодове, пише македонският портал Арт кухня.

Най-мощният антиоксидант - негово величество Нарът

Той винаги е бил символ на здраве, плодородие и дълголетие. Богат е на флавоноиди и полифеноли, а силните му антиоксиданти предпазват от сърдечни заболявания и рак.

Само в една чаша чист сок от нар има повече антиоксиданти от червеното вино, зеления чай и боровинките. Пълен е със съдържание на витамини В, калий и фолиева киселина.

Трябва да го консумират всички, които имат проблеми със сърцето и кръвоносните съдове (или предразположени към тези заболявания), висок холестерол, запушени артерии (в този случай е особено ефективен).

Последните изследвания показват, че нарът е отлично средство за предотвратяване на развитието на рак на гърдата, рак на простатата, на дебелото черво, левкемия, тумори... Освен това съдържа и компоненти, които вдигат нивото на серотонин и действат благоприятно на всички, които са депресирани и тревожни.

Сокът от нар може да се използва и като добавка в салатите и вода за изплакване на устата, защото има антибактериални свойства. Разредете сока с вода в съотношение 1:3, след което изплакнете устата си в продължение на няколко минути преди да измиете зъбите си.

Други полезни свойства:
- Нарът насища кръвта с кислород и помага срещу лошия холестерол;
- Запарката от нар облекчава главоболието;
- Нарът облекчава симптомите на менопаузата;
- Само 50 мл сок от нар помагат за възстановяване на сърдечната дейност при прединфрактно състояние;
- Нарът действа и като природна виагра;
- Нарът – за красива коса и свеж дъх;

БГНЕС