Гроздето - златният помощник на организма

Група учени от Женевския университет установи, че фенолното съединение ресвератрол в гроздето притежава полезни свойства за борбата срещу рака, съобщи Science Daily.

Те са извършвали опити с лабораторни мишки. При гризачите, които са получавали това съединение, размерът на тумора е намалявал средно с 45 процента. Учените отбелязаха, че предишното третиране на гризачите с това съединение не дали същите резултати, защото то им се давало орално и не достигало до белите дробове. Сега те вкарвали целебното вещество през носа и получили окуражаващия резултат.

Гроздето - златният помощник на организма

Гроздето е един от плодовете с много високо захарно съдържание около 20%. Съдържа изключително глюкоза и фруктоза, които директно навлизат в кръвта и чрез нея до всяка клетка от нашия организъм.

Освен, че е един от най-примамливите плодове на пазара, гроздето има богато съдържание на органични киселини като ябълчена, винена, лимонена, фосфорна и др., които стимулират всички етапи на обмяната на веществата.

Гроздовият сок е най-богат на хранителни и биологично активни вещества в сравнение с всички други натурални сокове.

Прясно изцедения сок съдържа, освен много захар и минерални вещества, фосфати, малко белтъчини, витамин Р, РР, С и витамини от група В. Затова се препоръчва да се пие половин литър гроздовият сок на три пъти: през деня - сутрин, обед и вечер. Пепсинът в гроздето спомага за усвояването на белтъците. Органичните киселини влияят благоприятно върху апетита и на жлезите с вътрешна и външна секреция. Благодарение на тях, се утолява жаждата, подобрява се перисталтиката на червата и се подпомага отделителната функция на бъбреците.

Други полезни свойства на гроздето са:
- стимулира отслабването;
- предпазва сърцето;
- пази здравето на мозъка;
- подобрява паметта;
- предпазва кожата от рак;
- предпазва тялото от радиация;
- активира гена на дълголетието;
- помага при диабет;
- намалява възпаленията;
- помага при възстановяването на мускулите;