Защо мъжете трябва да консумират повече ядки

Ново изследване , огласено в сряда, показва, че редовната консумация на ядки увеличава броя и здравето на сперматозоидите сред младите мъже, предаде АФП.

Участие в проучването са взели здрави и потентни мъже, които редовно похапвали ядки и в резултат на това качеството на спермата им сериозно се покачило. Тепърва учените ще изпробват влиянието и потенциалните ползи от ядките върху мъжката плодовитост. В изследването участвали 119 мъже във възрастовия диапазон 18-35 години, разделени на две групи. Първата група хапвала по 60 грама бадеми, лешници и орехи дневно, докато втората група били лишени от всякакви видове ядки. След две седмици първата група отбелязала подобрение в броя на сперматозоидите, тяхната форма, подвижност и жизненост, основни критерии на добрата потентност. Освен това бил отчетен и спад в нивото на ДНК фрагментацията, водеща до безплодие. Резултатите са съпоставими с тези на мъже, подложени на диета, богата на омега 3 мастни киселини, антиоксидантните витамин Ц и Е, селен и цинк и фолат. Ядките съдържат голяма част от тези полезни елементи.

Защо мъжете трябва да консумират повече ядки

Изследванията са представени на среща на Европейското научно общество, занимаващо се с човешката репродукция и ембриология в Барселона. БГНЕС