Риба Тон - защо е хубаво да хапваме повечко от тази риба

Всички знаем, че консумацията на риба и морски дарове е полезна и даже такъв тип храни се смятат за деликатес в немалка част от света. А когато говорим за здравословен начин на живот и консумация на рибни продукти, то неимоверно трябва да споменем една конкретна, „мазна“ риба – риба тон.

Рибата тон буквално е коктейл от витамини и минерали, както и полезни мастни киселини. Всяка порция от тази риба съдържа големи количества Омега 3 мастни киселини, които притежават изключителни ползи за здравето и могат да предпазят от редица заболявания. Освен това обаче, рибата тон съдържа основни витамини от групата Б, като витамин Б3, Б6 и Б12, както и ключови за нормалното функциониране на организма минерали, като фосфор, магнезий и желязо.

Риба Тон - защо е хубаво да хапваме повечко от тази риба

Но освен защита от сърдечно-съдови рискове, съществуващ дори и по-любопитни ползи за здравето във връзка с консумация на риба тон. Счита, се че рибата тон дори може да предпазва от депресивни състояния, което със сигурност е добре дошло в наши дни, имайки предвид огромния емоционален и психологически стрес, на който всички сме подложени.

Трябва да отбележим, че в рибата тон има голям брой полезни мазнини, като е редно да се спомене, че мазнините могат да бъдат и полезни. Може би именно заради тези невероятни ползи забелязваме все по-разпространената консумация на този вид риба. Освен това се забелязва, че все повече спортисти и то такива от световна величина, се хранят с полезни мазнини, особено риба тона.

Ярък пример за това е хранителния режим на не кой да е - петкратния носител на златната топка Кристиано Роналдо. Звездата на Реал Мадрид е голям фен на риба тон и не пропуска да похапне от тази така полезна риба поне по няколко пъти на ден, най-вече между храненията под формата на междинно хранене. Това донякъде е логично за човек роден на остров Мадейра, където морските дарове са част от ежедневното меню на хората.

Това обаче не променя факта, че Кристиано се намира в страхотна спортна, форма и рибата тон със сигурност допринася за това. Ако например погледнем дадените залози за голмайстор от най-голямото футболно събитие, а именно Мондиал 2018, ще видим, че коефициента на Роналдо е 17.00, като само няколко футболисти имат по-нисък коефициент за спечелване на златната обувка на това световно.

Очевидно, е че отличната спортна форма и хранителния режим вървят ръка за ръка, като португалецът е отличен пример в този случай. Консумацията на риба тон пък се вписва перфектно в хранителни режими за понижаване на теглото, тъй като една консерва (100 гр.) с риба тон съдържа само около 116 калории, което е наистина малко, предвид не малкото количество белтъчини и други полезни микроелементи, които има в тази риба.

Няма съмнение, че ако се стремите да се храните по-здравословно, то рибата тон със сигурност е един от най-добрите избори в този случай. Богата на Омега 3 мастни киселини и редица ценни витамини и минерали, това е една много полезна и същевременно вкусна храна. Освен това, ако искате да свалите някой и друг килограм, храненето с нискокалорични храни е препоръчително, а рибата тон определено е такъв тип храна.

Снимка: Pixabay