Авокадо - хит при майсторите готвачи

Авокадото присъства в храненето на много култури още от десетилетия, но днес то е една от най-популярните добавки към дневното меню, не само за почитателите на здравословното хранене.

Както казва едни от световните шефове, Нигела Лаусон, добре е, че зелените храни най-накрая има своето подобаващо място, съобщават от foodpanda.

Авокадото влезе под номер 2 за 2018 в тенденции в храната в годишното проучване на диетолозите.

Авокадо - хит при майсторите готвачи

Авокадото е едно от най-предпочитаните луксозни храни. Вече има аромати на лате и чай с авокадо както и ароматизирани десерти и сладкиши. В Азия например, авокадото намира своето място и в солените ястия като паста, ориз и месо. Там е произведен и първия вегетариански шоколадов бар от авокадо, а в много ресторанти се продават сладолед и палачинки с авокадо.

Продажбите на авокадо са се увеличи изведнъж с 30%, след като по телевизията се излъчва реклама на тост с авокадо като предложение за перфектната закуска.

Освен, че плодовете са богати на антиоксиданти, той е отличен източник на витамин С, Е и К, белтъчини, фибри и здрави мононенаситени мастни киселини. Здравословните мазнини подобряват здравето на сърцето и понижава кръвното налягане, а витамин Е е добър за очите.

Авокадото съдържа средно около 20 г мазнини. Само че те са полезни мононенаситени мазнини. Немалко е написано за ползата от авокадото за сърцето. Неговите мазнини понижават „лошия” холестерол и увеличават количеството на добрия. Този плод съдържа повече калий от средния банан, а калият също защитава организма от сърдечно-съдови заболявания. Той е най-богатият източник на фолиева киселина (витамин B9), която подобрява работата на сърдечно-съдовата система.

Авокадото съдържа комплекс от каротиноиди, предшествениците на витамин А. Освен неизброимите функции за зрението и имунитета, каротиноидите защитават клетките от рак и стареене.

Мазнините на авокадото благоприятстват усвояването на каротиноидите не само от този плод, но дори и от храната, приета едновременно с него. Добавката от няколко парченца авокадо в салатата помага на организма да усвои полезните каротиноиди от зеленчуците по-добре.

Според данните на проучване се установява, че консумацията на авокадо може да помогне за понижаване нивата на „лошия“ холестерол. След едноседмична консумация на хранителен режим, богат на авокадо, се наблюдава 22% понижаване в нивата на „лошия“ холестерол и тези на триглицридите. С 11% се повишава „добрият“ холестерол.

БГНЕС