Спанак - за нормално кръвно налягане

За по-бързо възстановяване на здравето и физическите сили е необходимо спанакът да присъства повече на трапезата и в храненето. С консумирането на спанак се предотвратява развитието на канцерогенните клетки. Необходимо е зеленият зеленчук да присъства в ежедневното ни меню. Спанакът, зелето, марулята и кейлът имат антиоксидантно действие. Според американския институт за изследване на рака тези зеленчуци предотвратяват развитието на рака на гърлото, устната кухиня, рака на гърдата и на белия дроб. Спанакът трябва да се консумира и заради витамин К, който е особено важен за поддържането на здравето на костите. Този витамин влияе и на косата и на ноктите.

Също така трябва да се знае, че този зеленчук има три съставки - калий, магнезия и фолиева киселина, които помагат за кръвното налягане. Тези съставки регулират и неутрализират ензимите, които повишават кръвното налягане, казват учените.

Спанак - за нормално кръвно налягане

Спанакът има способността да стимулира отделянето на инсулин от панкреаса, поради което се препоръчва на диабетици. В обширно изследване British Medical Journal описва въздействието на спанака и други зеленчуци върху захарен диабет тип 2. Учените смятат, че хората, които консумират дневно 150 грама спанак и други зеленолистни зеленчуци, рискуват с 14 на сто по-малко да развият захарна болест от тези, които консумират само 20 грама.

Освен това спанакът съдържа много магнезий, откъдето идва и зеленият му цвят. Именно магнезият стимулира активизирането на инсулина, благодарение на който се контролират нивата на гликоген в кръвта.

Листата на зеленчука са богати на белтъчини, въглехидрати, витамините А (около 4 мг/100г), В1, В2, В6, РР, С (32-72 мг/100 г) и в по-малко количество витамин К. Установено е, че 80 г пресен и 200 г сготвен спанак покриват половината от дневната нужда от витамин С. От друга страна, изключително високо е съдържанието на фолиева киселина, която е особено важна за плода и майката, както и минерални вещества (натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед). Не съдържа мазнини и холестерол.