Грижа за ноктите след гел лак

Постоянното удължаване на ноктите и използването на гел лак става причина за здравословни проблеми. Това заяви за „Российская газета“ Наталия Заторская. Тя е висококвалифицирана лекарка и работи в дерматологичния и козметологичен институт „Коломенски“ в Русия.

"Твърде честото използване на този лак и удължаването на ноктите води до увеличаване на чупливостта им, те стават крехки и растат неправилно", смята Заторская.

Освен това може да се стигне до пълна онихолиза. Това е отделяне на ноктите от тяхното легло.

"Разберете ме правилно, аз не предлагам на жените да се откажат съвсем от лакиране или удължаване на ноктите, но трябва поне няколко месеца в годината те да „почиват“ от лаковите покрития и да се възстановяват", обяснява лекарката.

Грижа за ноктите след гел лак

Според нея опасността от процедурата е свързана не толкова с химическите вещества, но и с използваните инструменти. Салоните за красота и за ноктопластика влизат в зоната с повишени риск от заразяване с гъбични и други инфекции.

Въпреки някои недостатъци, гел лакът остава сред най-предпочитаните методи за маникюр и с право. Ако полагате добри грижи за ноктите и правите нужните "почивки" от гел маникюра, няма поводи за притеснение за ноктите. Предлагаме ви няколко начина за възстановяване на ноктите след гел лак:

Наблягайте на храни, които се грижат за здравето на косата, кожата и ноктите. Подходящи за храните, богати на протеин: месо, риба, яйца, млечни продукти. Също така храните, богати на калций и желязо. Не забравяйте да пиете много вода. Тя е от ключово значение за здравия и хидратиран вид на кожата и ноктите.

Не си пускайте дълги нокти. Късите нокти са по-лесни за поддържане и е по-малко вероятно да се счупят.

Оставете ноктите да дишат, докато правите почивка от гел лака.

Пазете ги от излагане на химикали и вода. Добре е, когато миете чинии или почиствате у дома, да носите гумени ръкавици.

Във всеки салон за красота се предлагат възстановителни спа процедури за кожата на ръцете и ноктите. Поглезете се с тях, защото това ще спомогне за възстановяването на ноктите ви. Но подобни грижи бихте могли да правите и у дома. Така например, приятно топлото прясно мляко ще направи ноктите ви по-силни, но и ще балансира техния цвят.

Накисването в хладък зехтин или масажирането на ноктите и кожичките с маслиново масло, ще ги хидратира и намали риска от счупване. Правете тези грижи един или два пъти седмично.