Какво ни казват ноктите за здравето ни

Следващия път, когато погледнете към ноктите си, може да ги огледате по-добре, защото те дават доста ясна представа за физическото състояние на човек, твърдят учените.

Според специалистите, вдлъбнатите нокти, с формата на лъжица, издават недостиг на желязо, поради липсата на червени кръвни клетки. В някои случаи това може да е признак на болестта на Рейно или хипотиреоидизъм.

Набраздените и сякаш на ивици плочки на ноктите са знак за бедна на цинк диета. Източници на жизненоважния минерал са храни като мляко, яйца, сирене, ядки и варива, миди, пълнозърнести храни и месо.

Белите петна пък обикновено са гъбична инфекция на ноктите или се появяват поради липса на добро кръвообръщение, при което кръвта не достига края на върха на пръстите – явление, известно също като „нокът на Тери”. Този симптом се свързва с широк спектър от медицински състояния, включително диабет, чернодробна, бъбречна или сърдечна недостатъчност, чернодробна цироза, свръхактивна щитовидна жлеза, дефицит на желязо и недохранване.

Какво ни казват ноктите за здравето ни

Жълтите нокти могат да са причинени от гъбична инфекция, псориазис, туберкулоза, жълтеница, синузит или пушене. Диабетът също може да доведе до пожълтяване както на кожата, така и на ноктите. За щастие, обикновено оцветените нокти се появяват заради ползването на тъмни тонове лакове за нокти.

Крехките и начупени нокти могат да бъдат признак на стареене или дългосрочно излагане на вода или химикали, какъвто е лакът за нокти.

Дебели нокти също се свързват с гъбична инфекция или заболяването на ноктите, известно като онихогрифоза.

Специалистите напомнят, че „вътрешният вид е изписан върху външния” и можем да познаем здравословните проблеми по много телесни признаци. Те препоръчват да се уверим, че спазваме както добра хигиена, така и балансирана диета, а в случай на обезпокоителни симптоми, бързата консултация с лекар е задължителна.

БГНЕС