Здравословен сън = тънка талия

Ново изследване на британски учени от Лийдс показва, че сред всички опасности, свързани с липсата на сън, по-широката талия се оказва сред най-пренебрегваните рискове. Проучване, публикувано в сп. PLUS One, разглежда съня и хранителните навици на повече от 1600 възрастни мъже и жени.

След анализ на техните модели на почивка, както и на теглото, обиколката на талията и кръвното налягане, е установено, че тези, които си вземат по-малко от седем часа сън на нощ, са склонни да имат по-широка талия от тези, които спят по седем или повече часа. Генерално има разлика от около три сантиметра (1,18 инча) в талията между двете групи.

Здравословен сън = тънка талия

Водещият изследовател д-р Лора Харди отбелязва, че новите открития показват значението на почивката всяка вечер, която би трябвало да продължава между 7 и 9 часа за всеки възрастен индивид.

Обяснявайки възможната връзка между лошите проблеми със съня и теглото, изследователите изтъкват, че хората, които не са имали достатъчно сън, също са имали по-ниски нива на добър холестерол.

Въпреки че може да изглежда трудно да се разбере защо липсата на сън може да доведе до по-широка талия, в статия от WebMD е обяснено, че това е обичайно за хора, които не получават достатъчно сън. Всичко се свежда до порочния кръг, когато човек започне деня без енергия, което може да включва консумация на по-сладки храни от обикновено за "бърз изстрел на сила". Умората, очаквано, пречи на физическите усилия, така че поетите калории не успяват да бъдат изгорени.

„Тъй като статистиката показва, че липсата на сън може потенциално да увеличи сантиметрите, а и теглото ви, най-добре е да се справяте с проблемите на съня директно и спешно”, напомня д-р Харди.

БГНЕС