Подобрения в храненето за по-дълъг живот

Малки положителни промени в хранителните навици, могат сериозно да повлияят върху продължителността на живота, смятат учени. В изследването, публикувано в американското медицинско издание „Ню Ингланд Джърнъл ъф медисин“ се посочва, че здравословно хранене в продължение на поне 12 години, намалява отчетливо смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Учените от Харвардския университет анализират връзката между промяната в храненето на 74 000 пълнолетни в продължение на 12 години и риска за тях да починат от сърдечно-съдово заболяване.

Подобрения в храненето за по-дълъг живот

Изследването показва, че подобряване на хранителния режим в продължение на 12 години намалява смъртността през следващите 12 години.

Сред храните, повлияли ползотворно здравето и включени в здравословния режим на хранене са пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и риба или омега-3 мастни киселини.

Подобрение с 20% на качеството на хранителния режим може да се постигне лесно само със замяната на ежедневната порция червено месо или колбас с плодове или зеленчуци. Влошаването на качеството на приеманите ежедневно храни увеличава с 6 до 12% риска от преждевременна смърт. При участниците в наблюдението, които са продължили да поддържат здравословен режим на хранене, се отбелязва между 9 и 14% намаляване на смъртността по всякакви причини.

БГНЕС