Ползите от червения лук

В борбата с рака учените залагат на червения лук заради уникалния му състав.

Учените по-специално се заинтересуваха от веществото от класа антоциани, отговарящо за характерния цвят на този зеленчук. Изясни се, че то забавя разпространението на туморите.

Освен това червеният лук съдържа флавоноида кверцетин, който намалява размера на туморите. Като цяло противораковият ефект се постига от това, че лукът активира биологичните механизми, които принуждават раковите клетки да се самоизтребват.

Ползите на червения лук

Създава се крайно неприятна за туморите среда, нарушават се връзките между раковите клетки, които води до потискането на заболяването. Учените са обработвали клетки на рака на чревния такт с кверцетин, който бе получен от пет вида лук. Най-ефективен бе именно червеният лук, въпреки че всеки вид лук въздейства върху рака.

Макар и в традиционната българска кухня на почит да е белият кромид лук, червеният му братовчед се оказва с едни гърди напред в състезанието за полезни храни. Според последни изследвания на специалисти червеният лук е отличен помощник в борбата със сърдечно-съдовите болести.

Други полезни свойства на червения лук:
- Пoдпoмaгa oтcлaбвaнeтo;
- Пpeдпaзвa oт диaбeт;
- Пoдoбpявa cъcтoяниeтo нa кoжaтa; - Пpeдпaзвa oт рaк;
- Бopи ce ycпeшнo c гъбичнитe инфeкции;
- Пoдпoмaгa имyннaтa cиcтeмa;