Жените се променят - физически и психически

Как са се променили жените през последните 100 години? Според учените, които са проследили тяхното развитие през изминалия век, те са станали по-високи, по-дълголетни и по-умни.

Сексимволът от 70-те Мерилин Монро е била доста пищна според съвременните представи – с талия 60 см, гърди и бедра – 94 см, при ръст 162, тя е тежала 60 кг. Средният ръст на жените, живели преди 100 години, е бил около 155 см, а теглото им – средно 55 кг.

Съвременната жена е пораснала. Средностатистическите параметри сега са ръст 170 см при тегло 65 кг. Типичното телосложение на жените през миналия век е било по-скоро юношески тип. Раменете са били по-широки от таза, гърдите са били неголеми, талията не е била ясно изразена, а бедрата са били тесни. Съвременната жена все по-често е с телосложение, тип круша – широки бедра и очевидна разлика между раменете и талията.

Жените се променят - физически и психически

Появи се и относително нов тип фигура – висока, тънка, но с едър бюст и широки бедра – тип „пясъчен часовник“. Биологическата възраст за настъпване на полова зрялост също се е променила. От средата на 1800 г. тя е намалявала средно с 0.3 години за десетилетие. Ако по-рано тя е настъпвала към 16 – 17 г., сега е към 11-12. Изследователите обръщат внимание на връзката между телосложението и възрастта на съзряване. Момичетата с по-висок индекс на телесна маса съзряват по-рано. По-ранното развитие може да окаже негативно влияние на здравето и да благоприятства развитието на хипертония и диабет.

Днес хроничните болести се проявяват 10-15 години по-късно, отколкото преди 100 години. Физическият труд е намалял, а той, макар и да е тренирал жените, ги е състарявал преждевременно. Днес 99% от новородените оцеляват, докато преди един век, детската смъртност е била 30-50%. Това е карало семействата да имат около 10 деца, от които са оцелявали средно половината. Сега жените раждат по едно-две деца, като дори и при тези с тежки вродени заболявания има големи шансове за оцеляване. Увеличила се е и средната продължителност на живота. Сега жените живеят средно до 70 години. Според прогнозите средната продължителност на живота през 2030 ще стигне до 85 години.

Интересно разкритие за развитието на интелекта на жените прави проф. Джеймс Флин, който от години изследва интелекта и неговото развитие. Според него за пръв път през последните 100 г. мъжете отстъпват на представителките на нежния пол по резултати на тестове за интелигентност. Няколко десетилетия по-рано при жените резултатите са били средно с 6 пункта по-ниски от тези на мъжете. Сега жените ги изпреварват с 12 пункта. Не всички изследователи обаче са безусловно съгласни с тези изводи. Канадският професор Крейг Кинсли обяснява тези по-високи резултати с хормонални изблици. Според него естрогенът стимулира растежа на дендритите, които повишават активността на главния мозък. Ето защо в определени дни от цикъла жените рязко поумняват, но след това тези способности ги напускат. Проф. Флин има друго обяснение. Според него светът се усложнява и изисква повече адаптация. Умът на жените, които в съвременния свят трябва да съвместяват кариера и семейство, се развива по-бързо и изпреварването в интелекта е очевидно.

БГНЕС