Още факти за един от най-универсалните продукти - яйцето

Знаете ли, че яйцето е обявено за един от най- универсалните продукти? То се приема самостоятелно, сварено или сурово, може да участва в закуската, салатата, супата, основното и десерта. Освен, че е универсален продукт, то е и много полезно за консумация, но и за външно приложение в маските ни за лице и коса. Съдържа етерични протеини и е свързващо вещество в много рецепти. Но какво не знаете за яйцата, ви разказват от foodpanda.

Жълтъците съдържат витамин В комплекс, който е много полезен за мозъчните ни клетки. Яйцата се проверяват за дефекти чрез поставяне на ярка светлина. Това се нарича просветляване. Може да разберете дали едно яйце е добре сварено като го завъртите. Ако се върти без колебание то е твърдо сварено.

Още факти за един от най-универсалните продукти - яйцето

Белтъците показват дали яйцето е прясно. Ако при пържене, белтъкът остане наситено бял, значи е по-старо. Яйцата помагат при махмурлук и премахват токсините.

Съдържат витамини А, В12, D, рибофлавин, фолат, фосфор и хлор. Китай произвежда 40 на 100 от яйцата в света. Цветът на жълтъка зависи от това какво са яли кокошките. Яйцата не са само бели и кафяви. Някои от тях са сини, червено-кафяви и дори на петна. Една кокошка може да снесе до около 170 яйца на година.

БГНЕС