Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

В новия брой:

Anti-age азбука
Как да станем по-млади с възрастта
62Как да се избавим от косопада
Лечение на акнето с локални антибиотици
Масажът – релакс за тялото и душата
Зимната депресия
Сезони на калорийното зареждане
Тайните на грейпфрута
Модерното хранене води до депресия
Кайли Миноуг – Научете се да обичате себе си!

Зимната депресия - Сезонно изпитание за организма

Зимната депресия не е измислица на мързеливите, а научно обоснован факт, твърдят лекарите. През този сезон човешкият организъм изпитва остър недостиг на витамини, слънчева светлина и топлина и подобно на останалите живи същества изпада в летаргия.

Това състояние се проявява особено силно през февруари, когато оптимизмът и доброто настроение са на изчерпване и започва дългото и мъчително очакване на пролетта. Принудителното поддържане на организма в работен ритъм може да доведе до влошаване или резки смени на настроението, нарушения в съня и апетита и трайни неприятни състояния. С подобни сезонни състояния обаче, може и трябва да се борим. Важното е да не се отпускаме и да не си внушаваме, че сме безнадеждно болни. Достатъчно е да се спазват няколко прости правила.

Как да се предпазим от депресията
Създайте си оптималния за вас режим на сън и бодърстване и се старайте да го спазвате, дори ако не сте от дисциплинираните в това отношение хора. В зимния период режимът е особено важен. Не се подлагайте на диета – на организма и без друго не му достигат много полезни вещества, а едностранчивото и небалансирано хранене допълнително намалява тяхното съдържание, което неизбежно се отразява на настроението и самочувствието. Ако чувствате неразположение и спадане на силите, предизвикани от промяна във времето, не се тъпчете с първите попаднали ви таблетки. По-добре излезте на разходка.

Включвайте в менюто си наситена с въглехидрати храна като макаронени изделия и банани. Въглехидратите подпомагат изработването на серотонин – вещество, отговарящо за доброто разположение на духа. Не преживявайте тежко излишните килограми – те са необходими на организма, за да се затопля.

В почивните дни не се опитвайте да практикувате всички възможни видове спорт, да обикаляте магазините или да свършите всички отложени неща. Денят не е безкраен, особено зимният, така или иначе няма да успеете да свършите всичко, а чувството за неудовлетвореност ще остане. Прекарвайте времето относително спокойно, но без да пренебрегвате разумното физическо натоварване като плуване например. И в никакъв случай не се отказвайте от малки глезотийки като нов парфюм, малко бижу, шал или ръкавици. Ще икономисвате през лятото. Ако е възможно обаче, постарайте се да отложите по-важните промени в живота си за по-благоприятен период. Допълнителен стрес точно сега не ви е необходим. Бъдете внимателни с близките и приятелите си и не изливайте лошото си настроение върху тях – зимата ще си отиде, а обидата ще остане.

Как да компенсираме слънчевия глад
Той е нещо напълно естествено през зимата, когато слънцето рядко ни глези с живителните си лъчи. Ако дефицитът на витамини и топлина могат да се компенсират с повече плодове и зеленчуци и по-топли дрехи, недостигът на светлина ни изправя пред други изпитания. Синдромите са подобни на тези при депресията – безпричинно понижение или резки смени на насторението, намалена работоспособност, спад в съпротивителните сили на организма, обща вялост и затормозеност.

Най-ефективният начин за борба с недостига на слънчева светлина е солариумът. Разбира се, целта ви не трябва да бъде постигането на шоколадов тен, по-важно е общото укрепване на организма с помощта на ултравиолетови лъчи. Спазвайте строго всички изисквания за ползването на солариума, за да не получите изгаряния.

Ако нямате време или средства за тези порцедури, опитайте се поне всеки ден да си лягате и да ставате в едно и също време. Правете гимнастика, по възможност по-близо до прозореца и в проветрено помещение. За да бъдете колкото може по-дълго време на светлина, ходете повече пеша, особено сутрин. Така ще се заредите с енергия за целия ден, както и с необходимата доза ултравиолетови лъчи.
Работното ви място трябва да бъде добре осветено. Най-добре е то да бъде близо до прозорец. В обедната почивка не оставайте в помещението, а се поразходете пеша навън. Не пропускайте нито една възможност да бъдете на свеж въздух, просто се разхождайте и се наслаждавайте на малкото, но живителни слънчеви лъчи. Включете в храната си повече плодове и зеленчуци. Най-подходящи за менюто ви в този период са цитрусовите плодове, млечните продукти, месото, цвеклото и различни зеленчуци. На организма са необходими такива елементи като магнезий, калций и йод, а също и витамини. Не си позволявайте да изпадате в мрачни настроения, особено ако няма видима причина. Опитайте се повече да се веселите и да правите това, което ви се иска.

Движете се повече – активността по това време на годината е особено полезна. Не позволявайте на стреса да ви победи – това може да се отрази негативно на обмяната на веществата и на общото самочувствие!

материала подготви
Радмила Попова

© Любомир Стойков
Всички права запазени!