Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

В новия брой:

Anti-age азбука
Как да станем по-млади с възрастта
Как да се избавим от косопада
Лечение на акнето с локални антибиотици
Масажът – релакс за тялото и душата
Зимната депресия
Сезони на калорийното зареждане
Тайните на грейпфрута
Модерното хранене води до депресия
Кайли Миноуг – Научете се да обичате себе си!

Модерното хранене води до депресия

Загърбването на традиционните ястия вреди на психическото здраве

Добилите огромни размери психически отклонения по света се свързват до голяма степен с храненето на съвременния човек. До този стряскащ извод достигат все повече експерти от водещи международни изследователски центрове, занимаващи се с поддържането и укрепването на здравето.

Болестните депресии се превръщат в здравословен проблем номер едно на ХХІ век, те надминават по обхват и сила дори сърдечносъдовите заболявания. Значителна тревога предизвиква фактът, че няма достатъчно ефективна медикаментозна сила, която да ги възпира ефикасно, въпреки че приемането на силни успокоителни лекарства се увеличава главоломно. Само във Великобритания например, през последните 10 години употребата на антидепресанти се е увеличила двойно.

Най-често психическите отклонения се свързват с възрастта, генетичното предразположение или влиянието на социалната среда. Напоследък обаче, с нарастваща сериозност сред учените се налага мнението, че силно въздействие има и начинът на хранене.

Като важен фактор за постоянно увеличаващата се средна възраст на японците, да речем, се изтъква привързаността им към техните традиционни храни, наложили се в бита им от столетия. Те имат подобна на нашата мъдрост за зелника (традиционното ястие) и лудия, който го дава (сиреч се е отказал да го яде, от което е загубил и част от ума си). Наблюдения върху навиците и на други народи потвърждават, че хората, хранещи се по старому, се радват на превъзходно физическо здраве и психическо състояние. И напротив, онези, които са привикнали към модерните кулинарни навици от западен тип, свързани с прекомерна консумация на захар, бяло брашно и консервирани продукти, страдат много по-често от различни заболявания, включително психически. Те са много по-уязвими и на най-разнообразни зарази и инфекции.

Само стотина години са били необходими на американците, за да се отклонят категорично и дори безвъзвратно от навиците и нормите на хранене, наложени в миналото. Цивилизованият свят, за съжаление, ги следва в изграждането на глобална хранителна индустрия, която се оказва, че е вредна за ... разума.

В менюто на забързания съвременен човек от западен тип все по-рядко попада рибата, която е богата на изключително полезните, важни и необходими за човека полиненаситени мастни киселини от групата омега-3. Постепенно, но трайно се нарушава наложеният от древни времена крехък баланс на хранителните съставки в организма, на който до голяма степен се крепи и психическото равновесие на човека. В резултат се увеличават депресивните състояния и хроничните заболявания на нервната система, като болестта на Алцхаймер в напредналите индустриални държави.

Въздействието върху психическото здраве, което оказва съвременното хранене, се забелязва в някои напреднали страни от най-ранна възраст.
Така например, почти епидемични размери добива разпространението на аутизма сред децата. Само в САЩ от това коварно заболяване на нервната система в крехка възраст страдат повече от четвърт милион деца. Броят им се е увеличил 15 пъти през последните 50 години, сочи статистиката. Причините за болестта все още не са напълно изяснени. Предполага се, че тя се дължи преди всичко на протеинови дефекти в тройната ваксина Дифтеткок, водещи до рязко намаляване на съдържанието на витамин А в детския организъм. Лечението може да се окаже потресаващо лесно, ако се предприеме навреме. Американски учени са постигнали много насърчителни резултати, като са давали всеки ден на болни от аутизъм деца по една лъжичка рибено масло, което е богато на витамин А. Той е много важен за зрението и поддържането на мозъчните и стомашно-чревните клетки. От няколко седмици до половин година децата постепенно излизали от състоянието на аутизъм.

Освен в рибеното масло, най-много витамин А се съдържа в майчиното мляко, прясното месо, млечните мазнини и рибата. Той обаче, почти липсва в храните, които преобладават на трапезата ни сега – млеката с консерванти, обработените и съдържащи хормони меса, разните мултивитаминозни плодови продукти и др. Рибеното масло съдържа също витамин D и два различни вида омега-3 мастни киселини с важно положително влияние върху мозъчната дейност и психическото здраве.

Въздействието на мастните киселини от групата омега-3 вече е предмет на мощни рекламни акции по света, което някак си не се вързва с наложения модерен начин на бързо и еднообразно консумиране на всичко, в което те най-често отсъстват. А това не би трябвало да се допуска, защото те имат много съществено значение за намаляване на опасностите както от сърдечносъдови заболявания и артрити, така и от появата на маниакално-депресивни състояния.

Установено е, че за стабилизирането на хора с психически отклонения са необходими само 3-4 месеца, през които всеки ден се приема рибено масло. Неговите полезни съставки блокират “ненормалните” сигнали към мозъка, предизвикващи раздвоение на личността. Според учените силното и полезно въздействие, което оказва рибеното масло върху психическата уравновесеност, се дължи преди всичко на съдържащите се в него омега-3 мастни киселини.

Материалът подготви Стефан Павлов

© Любомир Стойков
Всички права запазени!