Как да имаме хубави и здрави нокти

Силвия Кабаиванова

Как да имаме хубави и здрави ноктиХигиената и грижата за ноктите играят важна роля за добрия ни външен вид, а също така и за предотвратяването на редица заразни болести, които се причиняват от различни болестотворни микроорганизми, попаднали под ноктите.

Здравите нокти са гладки, с ненарушена цялост и равномерно оцветени в бледорозово или в телесен цвят. Грижите за ноктите на ръцете се наричат маникюр, а за ноктите на краката - педикюр.

Почистването на ноктите трябва да се извършва няколко пъти на ден с малка четка с не много твърди косми. След всяко измиване на ръцете втривайте балсам за нокти в основата на нокъта и леко масажирайте докато попие.

Външният вид на ноктите зависи от общото здравословно състояние на организма. За да имате по-здрави нокти, приемайте храни, богати на витамините А и Е, които подпомагат възстановяването на естествения баланс на нокъта и го заздравяват още в началния стадий на генерирането му.

Ако ноктите ви се чупят или разслояват приемайте храни, богати на калций (прясно мляко, сирене), омега-3 мастни киселини (тлъста риба), витамин С (пресни плодове и зеленчуци) и цинк (морски продукти, пилешко месо).

Голямо значение има консумирането на желатин, който подпомага растежа на ноктите. Редица изследвания доказват, че когато се приема желатин ноктите растат по-бързо. Желатинът трябва да се приема под формата на желирани ястия и десерти. Достатъчни са 10 грама дневно в продължение на два месеца.

Ако имате бели петънца по ноктите наблегнете на пилешкото месо, морските дарове и пълнозърнестите продукти, за да си набавите цинк и витамини от група В.

Здравите нокти са по-красиви, когато са лакирани, но не забравяйте, че лакът и лакочистителят изсушават ноктите. Веднъж на два месеца оставяйте ноктите да се възстановят за една седмица без лак, като ги мажете с балсам всеки ден.