Удължете живота си с разходки


Всекидневната разходка от дори само 25 минути е в състояние да удължи живота на практикуващите я с до 7 години, твърдят учени. Според проучване редовните разходки намаляват наполовина риска от кончина при инфаркт.

Дори и хора, които не са отделяли време за заниманието, докато не са навлезли в седмото си десетилетие, могат сериозно да подобрят здравето си с движение. Санджай Шарма, професор кардиолог в Лондон, твърди, че лекото упражнение може да намали наполовина риска от инфаркт при хората на възраст 50-60 години.


Удължете живота си с разходки


"Изследването е много значимо. То показва, че когато хората, които се упражняват редовно, могат дори да забавят процеса на стареене". Професорът допълва, че хората не са в състояние да спрат остаряването, но могат да забавят времето, когато ще започне да се случва. Освен това, е напълно възможно, когато човек е на 70 години, да изглежда много по-млад и да доживее до 90.

"Упражненията ви дават между 3 и 7 допълнителни години живот. Става дума за истински антидепресант, който увеличава когнитивната функция и сега има доказателства, че може да бъде забавена появата на деменция". Ученият дава съвет когато знаем, че мястото, за което сме тръгнали, се намира на 20-ина минути пеш, да се разходим до там, а не да чакаме градски транспорт.

Изследването за ползата от всекидневната разходка е било направено от екип на Саарландския университет в Германия. В програмата били включени хора, които не са правили упражнения, но се намирали в добро здраве.

Проф. Кристи Дитън от Кеймбриджския институт за обществено здраве е на мнение, че колкото по-активен е човек, независимо от възрастта на която започва да бъде такъв, толкова по-голяма полза ще има за него.

БГНЕС