Нивата на хормоните в женския организъм

Нивото на тестостерон обикновено се свързва с мъжествеността. Но този хормон е много повече от това, а намалените нива са изключително вредни и пагубни за здравето и на двата пола.

Женският организъм също страда, когато нивата на тестостерон в него са ниски. Както знаем, в тялото на жените също се отделят известни количества тестостерон. Тревожна тенденция е, че все по-често се наблюдава понижаване на нивата на мъжкия хормон в ранна възраст, а не както доскоро в зряла или старческа възраст. Ниският тестостерон не е само мъжки дискомфорт, но и здравно обстоятелство, което може да застраши живота на човека.

Нивата на хормоните в женския организъм

Едно изследване, проведено от учени от Торонто, установи, че мъжете с по-ниски нива на тестостерон имат 33% по-голям риск от преждевременна смърт в рамките на следващите 18 години в сравнение с мъжете с нормални нива на същия хормон, пише naturalnews.com.

Липсата на хормона допринася за развитието на рак на простатата и тестисите, еректилна дисфункция, слаба мускулна маса, умора, безсъние, проблеми с паметта и концентрацията.

Жените също могат сериозно да пострадат от твърде ниския тестостерон. Този хормон е повлиян много от нашия начин на живот, особено от използването на пластмасови опаковки, химикали, пестициди.

Токсините в тези материали се натрупват в организма. Те се превръщат в ксеноестрогени и предизвикват смущения в ендокринната система.

Когато мъжките хормони в женското тяло излязат от норма, настъпва повишаване на естрогена. Това води до рак на гърдата, затлъстяване, диабет, безплодие и спонтанен аборт.

БГНЕС