Спете достатъчно, за да намалите риска от рак

Ползите за здравето от редовния сън са известни, но наскоро учени установиха какви вреди може да предизвика необичайното време, в което спим.

Според изследване върху мишки, публикувано в списание "Current Biology" нередовният сън води до рак. Тези данни добавят още тежест на досегашните притеснения за отрицателното влияние на работата на смени и промените във времето за сън, разказва Би Би Си.

Спете достатъчно, за да намалите риска от рак

Проучването показва, че жени, които имат случаи на рак на гърдата в семейството не трябва да работят на смени. Според данните също така животните с неправилен сън са с 20% по-тежки от останалите, независимо, че се хранят с еднакво количество храна.

Според предишни проучвания има значително по-висок риск от рак при хора, работещи на смени и стюардеси. Една от посочваните причини за това е промяната във вътрешния ритъм, или биологичния часовник, което увеличава риска от болести.

При тестовете биологичният часовник на мишки, предразположени към рак на гърдата, е забавян с 12 часа всяка седмица. Обикновено те развиват тумори след 50 седмици, но след редовни промени на модела им на сън туморите се появяват осем седмици по-рано.

"Това е първото проучване, което недвусмислено показва връзка между продължителната смяна на светлина и тъмнина и развитието на рак на гърдата", се казва в проучването.

"Ако имате ситуация, при която семейство е изложено на риск от рак на гърдата, аз със сигурност ще посъветвам тези хора да не работят като стюардеси или на смени", коментира Гижбетус ван дер Хорст, изследовател в проучването.

БГНЕС