Доматеният сок - решение на множество здравословни проблеми

Една чаша доматен сок на ден може да помогне за облекчаване на симптомите на менопаузата, според изследователи от Медицинския университет в Токио.

Учените открили, че пиенето на 200 грама сок от домати на ден в продължение на осем седмици има значителен ефект върху общите симптоми на менопаузата като холестерол и високи нива на тревожност.

В проучването участвали 93 жени, които редовно пиели доматен сок. Резултатите, публикувани в "Nutrition Journal", показват, че в края на проучването, симптомите на менопаузата - включително тревожност, горещи вълни и раздразнителност, били намалени почти наполовина.

Доматеният сок - решение на множество здравословни проблеми

Освен това, жените изгаряли повече калории, а техните нива на мазнините в кръвта също спаднали. Предишни изследвания показват, че съставките в доматения сок като гама-аминомаслена киселина действат по подобен начин на хормона естроген.

За какво друго помага доматеният сок:
- Намалява риска от рак на гърдата - Според учените червената зеленчукова напитка и по-специално ликопенът, който се съдържа в нея, помага за произвеждането на хормонът адипонектин. От своя страна високите нива на адипонектина могат да ни предпазят от страшното заболяване.
- Подпомага възстановяването на мускулите след физически натоварвания, укрепва имунната система, подобрява състоянието на кожата и намалява следите от стареене.
- Пиенето на доматен сок помага за ускоряване на метаболизма, подобрява храносмилането и така се стига до намаляването на тегло.

БГНЕС