Емоционалното "изгаряне" в работата

Емоционалното "изгаряне" в работата скоро може да бъде признато за професионално заболяване във Франция. Тази инициатива е на депутата от Френската социалистическа партия Бенуа Амон, който внесе проекта за поправка в съответния закон.

Предложението е представено като допълнителна точка в законопроекта за социален диалог и трудоустрояване. Разглеждането на този законопроект вече започна в долната камара на френския парламент. Както отбелязва самият Амон в интервю за вестник "Либерасион", явлението "емоционално "изгаряне" в работата" се разраства бързо.
"Оценяват работниците и служителите главно по приноса им в общия резултат и тези нови условия на труд изморяват, а понякога водят до изнемогването на хиляди хора на труда", посочва той.

Емоционалното

Повече на емоционалното "изгаряне":
Терминът емоционално „изгаряне” (англ. burnout – изгарям, горя) е въведен от американския психиатър Х. Фрайденберг (Herbert Freudenberg) през 1974 г. за обозначаване на съвкупност от признаци, които се появяват у хора, работещи в тясна професионална връзка с други хора, на които помагат и в този смисъл са зависими от тях. Самият той е забелязал в себе си и у свои колеги смущаващи промени, които по-късно изследва и метафорично обозначава по този начин.

Професионалното прегаряне е състояние на физическо, умствено и емоционално изтощение, придружено от усещане за неефективност от работата при хора, практикуващи професии в социалната сфера.

СТРАТЕГИИ ЗА СПРАВЯНЕ:
- Промяна на условията на труд смяна на работното място
- Личностова промяна чрез повишаване на личния капацитет
- Балансиране между работа и почивка.
- Професионална психологическа помощ за облекчаване на напрежението.
- Терапия за промяна и преоценка на приоритетите и усвояване на начини и техники за релаксация.
- Тренинги за справяне със стреса и бърнаута.