Защо да изберем танците пред фитнеса

Ако искате да поддържате тонусът на тялото си, то определено заложете на танца. Какво по-приятно от това?

Танцът означава емоция, диалог, стремеж към съвършенство, прилив на енергия и мистерия.

Нека надникнем в богатството на българските народни танци:
- В България има обособени седем фоклорни области: Добруджанска, Македонска, Пиринска, Северняшка, Странджанска, Тракийска и Шопска.
- Танците, от всяка една от тях, имат по нещо уникално. Всеки е чувал за ръченицата, но не всеки знае, че съществуват Тракийска ръченица и Шопска ръченица. Тракийската ръченица е бавна и се играе ниско, докато при Шопската е точно обратното - високи и стегнати крака в комбинация с бързи и игриви ритми. Както танците са различни в различните области, така и одеждите са били различни. Чрез танцът се е показвала и регионалната принаджелност.
- Танцът е израз на бита на отделна група хора, според различните трудови дейности, които извършват и други елементи от ежедневието, които могат да се предадат чрез танца. Като пример можем да вземем Добруджанската област, където всички сме чували за богатите поля на Добруджа. Танците от тази етнографска област често изобразяват сеитба, жътва и други земеделски дейности. Най-често използваният реквизит в добруджанските танци е снопът от житни класове.

Защо да изберем танците пред фитнеса

Дотук с теорията, аз избрах народните танци, защото:
1. Това, което искам да кажа и покажа, го правя с танц.
2. Намирам нови приятели.
3. Поддържам фигура, без да мисля, колко калории изгорих.
4. Всичко е емоция. Изживявам историята на дедите си, сблъсквам се с техните проблеми, живея техния живот в тяхното време.
5. Освобождавам се от стреса и ежедневните проблеми, с които се сблъсквам. Ако за някои, това е да биеш боксовата круша във фитнеса, за мен е да пресъздам емоциите си в танц.

Макар често да забравяме кои сме и откъде сме дошли, скоро можем да докажем да света, че "танцът е майката на изкуството", по-точно Българският танц.

Приканваме всички, които танцуват народни танци, професионално или любителски, да се включат в инициативата "Аз харесвам българските народни танци".

Пикът на кампанията ще бъде на 24 май. Призоваваме всички българи да се включат в нея като на 24 май танцуват български хора и заснемат кратки видео клипове, които да публикуват в youtube и facebook със заглавие "Аз харесвам българските фолклорни танци!". Можете да добавите своето име, фирма и т.н. Стремежът на организаторите и партньорите на кампанията е да се заговори масово за България и българските танци.

Повече информация за кампанията можете на намерите на адрес:
richmart-vintage.com.