Как да предпазим децата от късогледство

Децата трябва да бъдат насърчавани да играят навън, за да предотвратят появата на късогледство, предупреждават експерти, цитирани от в. "Дейли Мейл".

Как да предпазим децата от късогледство

В най-тежката си форма заболяването, известно като миопия, което кара далечните предмети да изглеждат размазани, може да доведе до слепота. Докато случаите на късогледство се увеличават, експертите предупредиха, че се забелязва бум в случаите на "тежка миопия". Проучването показа, че честотата на случаите е най-висока в страни, където има интензивен образователен режим, който принуждава децата да прекарват голяма част от времето си на закрито.

"Забелязваме увеличение в броя на случаите на тежко късогледство, което е по-проблемния вариант", заяви професор Катрин Роуз, ръководител на катедрата по ортоптика към Университета по технология в Сидни. Тя допълни, че външните фактори играят огромна роля при развитието на късогледството.

"Хората мислеха, че миопията е генетично предопределена, от светкавичните промени става ясно, че не е генетично, а заради външни фактори."

Проучванe сравни китайските деца в Сидни с тези в Сингапур установи, че тези, живеещи в Австралия имат по-малко очни проблеми. Случаите на миопия след китайчетата в Сидни са 3 % в сравнение с 29% в Сингапур. В Австралия децата прекарват 13 часа седмично навън, докато в Сингапур те са навън само около 3 часа.

"Късогледството няма нищо общо с националноста, а е изцяло свързанo с начина на живот", коментира професор Роуз.

Препоръчително е децата под 6-годишна възраст да прекарват поне 10 часа седмично на открито, за да се предпазят от миопията.

БГНЕС