С възрастта усещаме повече вкусове

Учени откриха, че с възрастта вкусът ни става "сложен" и вече успява да оцени храни, които в детството не сме обичали.

Научно доказано е, че като деца не можем да усетим истинския вкус на някои храни. Експерти установили, че всеки човек достига възраст, на която започва да харесва храни за пораснали.

Проучването показва, че средно на около 22 години хората започват да усещат и харесват вкусове като козе сирене, чили сос и авокадо, които като малки са мразели.

С възрастта усещаме повече вкусове

Специалистите класират 20 храни, които е малко вероятно да оцените като тийнейджъри, но след 20-те започвате да откривате хубавия им вкус. Това се дължи на броя вкусови рецептори в устата ни, които с възрастта намаляват.

Бебетата се раждат с вроден апетит към сладки неща. Новородените се раждат с 30 000 вкусови рецептори, но с времето само една трета от тях остават най-вече върху езика. Това обяснява защо тогава започваме да толерираме и да се наслаждаваме на по-силни вкусове.

Скумрията е "труден" вкус дори по време на юношеството. Замислете се и ще видите, че преди 20-та си година едва ли сте харесвали синьо сирене, пармезан или пикантно къри, които сега обожавате.

В списъка с "храните за пораснали" са още чесънът, хрянът, спанакът и киселите краставички. Козето сирене е най-омразният вкус през детството, а средният човек го оценява към 28-та година. Други вкусове, които не радват небцето като малки са стридите и мидите, които се преоткриват средно на 24 години.

В проучването участват 1950 души от Великобритания, които споделят кои храни са мразели като малки, а сега обожават.

БГНЕС