Световен ден за борба с рака - Защо се разболяваме

Четвърти февруари е обявен за Световен ден за борба с рака. По този случай, ще ви запознаем с едно интересно изследване на американски учени.

От години учените твърдят, че липсата на физическа активност, пушенето, алкохолът, лошото хранене или пък гените, причиняват тумори. Най-новите изследвания опровергават всички тези твърдения. Резултатите показват, че онези, които са заболели от тумор просто са нямали късмет. Резултатите от изследването на две трети от заболелите от тумор показват, че това е станало заради неочаквани мутации на клетките при тяхното разделяне, което като цяло е извън човешкия контрол. С други думи човек може да живее здравословно и това в известна степен помага, но това в никакъв случай не е гаранция, че няма да се разболее от рак.

Световен ден за борба с рака - Защо се разболяваме

Изследванията върху 31 видове тумори показват, че само 9 от тях са свързани с гените и начина на живот. Причините за появяването на останалите видове тумори нямат абсолютно никаква връзка с това, пише в статията си "Independent".

От своя страна американски учени пък твърдят, че е абсолютно невъзможно да бъдат спрени някой видове рак. Затова според тях трябва да се работи върху ранното откриване на болестта, за да може да бъде излекувана още в първия стадий.
"Сега, когато знаем, че две трети от туморите се появяват поради неизвестно мутиране на ДНК-то при раздялата на клетките, стигаме до заключението, че много малко са нещата, които бихме могли да направим за предотвратяване на болестта", казват учените.
Въпреки това тези твърдения не се отнасят за рака на белия дроб и на кожата, където основната причина за появата им е пушенето и прекаленото излагане на UV лъчи, независимо дали това е слънцето или солариума.

БГНЕС