Как да откажем цигарите

Засичане на скоростта, с която пушачът елиминира никотина от тялото си, може да помогне да се определи най-доброто лечение за спиране на употребата на тютюн, показва ново проучване.

Никотинът липсва на пушача, когато нивото в организма му спадне. Но метаболизмът на никотина при различните хора е различен. Никотиновите нива спадат по-бързо при нормален метаболизъм (60% от пушачите) и за това те са по-склонни да пушат и им е по-трудно да спрат.

Изследването на професор Керин Лерман (Университета на Пенсилвания, Филаделфия, САЩ) и нейни колеги, публикувано в списанието The Lancet Respiratory Medicine, включва 1246 пушачи, които са искали да се откажат от пушенето.

Как да откажем цигарите

Те се разделят по случаен принцип в три групи: едната е третирана с никотинови лепенки и хапче плацебо, а втората - с медикамента варениклин (търговско име Chantix или Chantix на Pfizer) плюс лепенка с плацебо, а последната група – изцяло с плацебо (хапчета и лепенки).

В края на лечението (11 седмици), нормалните метаболизатори, които са получавали варениклин, показват почти два пъти повече отказали се от пушенето, отколкото тези, които използват никотинови лепенки. Те също са имали по-добри шансове да се въздържат от пушене отново след шест месеца.

Варениклинът е също толкова ефикасен като никотиновите лепенки сред по-бавно метаболизиращите, но като цяло те съобщават за повече нежелани странични ефекти с лекарството Chantix.

За да се разграничат тези, които елиминират повече или по-малко бързо никотина, и сравнят шансовете за успех на изпитваните продукти, авторите са използвали биомаркера за степента на елиминиране на никотина, който отразява активността на ензима в черния дроб - CYP2A6.

По-голямата част (65%) от пушачите, които се опитват да се откажат, отново започват в рамките на първата седмица, казва Керин Лерман. "Съобразяването на лечението със скоростта, с която пушачите метаболизират никотина, може да бъде жизнеспособна клинична стратегия за подпомагане на отделните пушачи да изберат метода на спиране, който ще работи най-добре за тях", добавя тя.

Резултатите би трябвало да доведат до създаване на метод с използването на прост кръвен тест за оценка на метаболизма на никотина, така че лекарите могат по-добре да съветват пациентите, авторите желаят.

Тютюнът убива близо 6 милиона души всяка година, по данни на Световната здравна организация (СЗО).

БГНЕС