Диабетът води до деменция

Хора, диагностицирани с диабет в по-късна възраст, рискуват в по-голяма степен от останалите да развият ментални проблеми през следващите двайсет години.

Диабетът води до деменция

Учените от фокултета по обществено здраве в университета Джон Хопкинс са определили, че т. нар. старчески диабет ускорява мозъчното остаряване с пет години. Така диабетик на 60 г. е с мозъчни дегенеративни промени като на здрав 65 -годишен човек. Намаляването на паметта и други мозъчни функции е тясно свързано с развитието на деменция, обясняват учените.

"Поуката, която можем да си извадим е, че за да имаме мозък в добро състояние на 70 г., трябва да се храним здравословно и да спортуваме на 50", препоръчва д-р Елизабет Селвин от университета "Джон Хопкинс".

Намаляването на теглото само с 5-10% може да попречи на заболяването от диабет в по-късна възраст.

"Повишеното съдържание на захар в кръвта може да увреди тъканите и кръвоносната система в целия организъм", припомня д-р Селвин. Дори ако може появата на деменция да се забави с няколко години, това ще има огромен ефект върху населението, качеството на живот и цената на здравните грижи.

БГНЕС