Една трета от хората страдат от наднормено тегло

Една трета от хората страдат от наднормено тегло Повече от 2,1 милиарда души по целия свят - близо 30% от световното население - са с наднормено тегло или затлъстяване. Тенденцията ще засегне половината от възрастното население в света до 2030 г., според публикувано проучване.

Затлъстяването причинява около 5% от смъртните случаи в света и причинява толкова вреда на световната икономика, колкото тютюна или въоръжените конфликти, сочи проучване на института Маккинси (McKinsey Global Institute).

В него се призовава за "координиран отговор" на правителствата, търговците и действащите лица от областта на хранително-вкусовата промишленост. Това би позволило на 20% от затлъстелите да се върнат към нормално тегло в следващите по-малко от десет години.

Цитирани са 74 препоръки като например намаляването на големината на порциите в заведенията за бързо хранене, въвеждането на здравословни храни в училищата и необходимостта от обучение на родителите.

Затлъстяването струва ежегодно 73,8 милиарда долара от разходите на системите за здравеопазване и загубите в производителността на икономиката.

Смята се, че човек, чийто индекс на телесна маса е над 30, е затлъстял. Индекс между 25 и 30 сочи наднормено тегло.

БГНЕС