Няколко правила за интимната хигиена на жената

Грижите за интимните части на тялото са деликатна, но особено важна тема, по която е добре да си говорят неведнъж всяка майка и дъщеря. Половата система, особено на жената е много чувствителна и лесно податлива на инфекции от различен характер и с разнообразни причинители.

Ето ви и няколко правила, които трябва да спазвате:

Правило №1

Не употребявайте обикновен тоалетен сапун за поддържане на интимната си хигиена. Киселинността (рН) на кожата е 5,5, а на влагалището – 3,3. Природата специално го е "окислила", за да може да умират вредните микроби, а сперматозоидите да се чувстват "удобно" и лесно да намират пътя до яйцеклетката.

Обикновеният тоалетен сапун прави "интимния" баланс по-алкален, а това отваря "вратите" за вредните бактерии, които провокират вагинит и млечница, и "включва" червена светлина за сперматозоидите.

Затова използвайте само специални средства, които прочистват, дезодорират и унищожават вредната флора, и премахват раздразненията на лигавицата.
Не забравяйте, че гелът за интимна хигиена не е предназначен за лечение на заболяванията, предавани по полов път. Ако имате секрети, сърбеж или парене, потърсете съдействие от гинеколог.

Правило №2

Взимайте интимен душ минимум два пъти дневно. Принципно той е необходим след всяко посещение в тоалетната. Ако нямате такава възможност, запасете се с мокри кърпички, напоени с антисептичен разтвор.

В кърпичките с надпис "интимни" няма спирт, който да дразни лигавицата, те съдържат овлажняващи растителни масла, успокояващи екстракти от билки и млечна киселина, която способства за възстановяването на киселинно-алкалния баланс.

Правило №3

Всекидневните превръзки трябва да се сменят на всеки 4 часа. Това, което те са абсорбирали, е прекрасна среда за размножаването на бактерии. Колкото по-дълго стои превръзката, толкова по-малко полза има от нея и толкова по-голяма е вероятността от възпаления. Това се отнася и за превръзките, които се използват по време на менструация.

Особено внимателни към интимната хигиена трябва да бъдат бременните жени. 80% от усложненията при бременност са предизвикани от инфекции на влагалището, които възникват поради неспазване на елементарните правила за лична хигиена.

Правило №4

Превръзките, предназначени за цикъла, са с отбелязан брой "капки" върху тях – 2, 3, 4, 5. Те показват количеството секрети, което могат да абсорбират. С 1 "капка" са маркирани тънките всекидневни превръзки, а с 6 "капки" – предназначените за нощна употреба. Гинеколозите съветват през първите дни от менструацията, когато секретите са по-обилни, да се използват превръзки с 4 и повече "капки", а през останалите – с 2-3 "капки". Всяка превръзка задължително трябва да бъде в индивидуална опаковка.

На пазара се появиха превръзки, напоени с екстракт от билки, които са особено полезни при възпаление на органите на малкия таз, нарушения в менструалния цикъл, ендометриоза и хемороиди.

Правило №5

То се отнася до тампоните. Препоръчително е да се използват само през първите дни на менструалния цикъл и да се сменят на всеки 2 часа. Превишаването на този срок провокира сухота във влагалището и раздразнение на лигавицата, а също така бързото размножаване на опасни микроби. Веществата, които те започват да отделят, могат да попаднат в кръвоносната система и да станат причина за т.нар. токсичен шок. Тампоните са абсолютно противопоказни при заболявания на влагалището и шийката на матката.

Правило №6

Предпазването от бактерии и сухота във влагалището е подходящо да се извършва с кремове за интимна хигиена, обогатени с антисептични добавки. Тези кремове могат да се използват и в качеството на лубрикант при интимен акт. Те омекотяват, овлажняват и успокояват лигавицата, възстановяват нейния защитен филм. Това е особено актуално за жените над 40 години, тъй като на тази възраст се наблюдават промени в хормоналния фон, а рН на лигавицата на половите органи става по-алкална. Препоръчително е тези кремове да се купуват от аптеката, а не от сексшопа.

Правило №7

Максимално удобното бельо е залог за интимно здраве. Прашките са предизвикателни и елегантни, но тяхната тънка ивица работи като преносвач на бактериите от ануса към половите органи. Освен това ако бельото е плътно прилепнало, то прекратява достъпа на кислород до кожата и нарушава кръвообращението.

Бельото трябва да бъде от естествени материи – памук, лен, коприна, вълна, които абсорбират влагата, облекчават дишането на кожата и унищожават питателната среда, необходима за развитието на бактериите. Синтетичното бельо може да предизвика обриви и кожни раздразнения.

Бельото от микрофибър изглежда красиво и не вреди на интимното здраве. Но то пък не е евтино. А и купувайки си бельо, старайте се поне тази част, която покрива интимните части, да бъде от естествен памук. здраве.bg