Кърменето - основен процес в развитието на детето и изграждането на имунитета


Бъдещите майки да се постараят да кърмят децата си и да не бързат да посягат към адаптираното мляко.

Към това призова д-р Валентина Григорова, зам.-директор на Първа САГБАЛ "Св. София" на семинар "Кърменето като основен процес в развитието на детето и изграждането на имунитета му", предаде репортер на БГНЕС.

Според доц. Ралица Георгиева от клиниката за новородени на болницата кърменето може да има огромно отражение върху човек в по-късна възраст. "Установена е взаимовръзка между недохранването на майките през първите 3 месеца на бременността и сърдечно-съдовите заболявания при децата им след 40 години", обясни доц. Георгиева и добави, че случаите на затлъстяване в детска възраст са се утроили през последните 30 години, което от своя страна повишава риска от хронични сърдечно-съдови заболявания.


Кърменето - основен процес в развитието на детето и изграждането на имунитетаПо време на семинара специалистите припомниха и благоприятните ефекти от кърменето - оптимален растеж, по-добра имунна система, намалена честота на алергиите, подобрено сърдечно-съдовото състояние, по-добри показатели на интелигентността и когнитивните възможности и значително намаляване на риска от затлъстяване.

Храненето и хранителния статус на майката преди и по време на бременност повлиява на здравето и развитието на детето, но не е необходимо да се спазва специална диета, обясни проф. д-р Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи. Жената трябва да има здравословен модел на хранене, то да е балансирано и пълноценно, а теглото преди бременността да е в рамките на нормалното. Поднорменото тегло на жената преди забременяване създава риск за забавено развитие на плода, риск от раждане на дете с по-ниско тегло. Затлъстяването на жената преди бременността пък води до увеличен риск от затлъстяване на потомството, по-бърз растеж и по-голяма мастна маса на плода, както и до риск от преждевременно раждане.

Дефицитният прием на енергия и хранителни вещества може да ограничи растежа на различни органи и тъкани на плода, като особено чувствителен е панкреасът. Ниското наддаване на тегло води до намален растеж на плода и ниско тегло на детето, а високото наддаване на теглото - до раждане на дете с високо тегло (над 4 000 г) и увеличен риск от затлъстяване. Важно е бременната жена да приема повече Омега 3, да консумира риба 2 пъти седмично, да не консумира големи риби (акула, риба тон), тъй като натрупват живак. За сметка на това да приема ленено семе, сусам и ядки, както и храни, богати на фолати - листни тъмнозелени зеленчуци, боб, леща, пълнозърнести храни.

Хранителните дефицити по време на бременност също крият своите рискове. Така например, срещу недостиг на йод се препоръчва да се консумира йодирана сол, а на витамин Д - да се правят ежедневни разходки на слънце. Необходимо е да се повиши приема на желязо, тъй като дефицитът може да доведе до преждевременно раждане, намален растеж на плода или нарушения на имунитета. Затова майките да приемат повече храни с желязо - пилешко, свинско, агнешко, птиче и риба, където се съдържа най-много желязо.

Без изненада алкохолът е вреден по време на бременност, като приемът на 2-5 алкохолни напитки на седмица вече е рискова доза за плода. По време на бременност се препоръчва или той да се спре или да бъде максимум по една напитка седмично. Кофеинът също трябва да се намали до не повече от 2 чаши кафе седмично. По време на кърмене също трябва да се ограничават и избягват кофеина и алкохола.

За някои от най-неприятните проблеми по време на бременност, а именно сутрешното гадене, д-р Петрова е категорична, че има начини как то да се намали, като например да не се приемат много пържени храни, а ако жената повръща повече от 2-3 пъти на ден задължително да посети лекар. Друг проблем, а именно запекът по време на бременност е често срещан, но в никакъв случай не се препоръчва да се използват слабителни лекарства, тъй като може да има ефект върху плода.


Източник: БГНЕС