Зимна заплаха за дихателните пътища: Мъгла


Мъглите са опасни най-много за хората с вирусни инфекции или с дихателни заболявания. Това каза пред "Труд" професор Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА.

Рискът идва оттам, че мъглата представлява кондензирана пара, която се разстила до почвата, т.е. на нивото, на което дишаме. Около самите водни частици обаче се събират други твърди прахообразни частици, а също вируси и бактерии.

Зимна заплаха за дихателните пътища: Мъгла
"Твърдите частици "пробиват" нежната лигавица на горните дихателни пътища и дават възможност за много по-лесното проникване на вирусите и бактериите", обясни проф. Плочев.

Към тази рискова картина се добавя още един опасен фактор - простудният, тъй като външната температура е едва 0° до -2°. Това означава, че имунитетът намалява, защото кръвта се "отдръпва" от крайниците и се стига до болестни състояния. "Т.е. мъглите подпомагат развитието на острите респираторни заболявания, които масово циркулират в момента, и осигуряват възможност за по-лесната атака на организма от страна на грипните, парагрипните инфекции, от адено- и риновирусите", обобщи инфекционистът.

Мъглата усложнява и състоянието на пациентите с пневмония, астма или ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). "В това време съветвам хората с хронични белодробни заболявания и тези, които знаят, че слабото им място са дихателните пътища, да си стоят у дома", отсече професор Плочев. А ако се налага да излизат, да е за кратко - от входната врата до таксито, градския транспорт или колата, и то с шал през устата. Но да не го държат дълго време, защото върху плата се натрупва воден слой, който е много благоприятна среда за поддържане живота на вирусите и бактериите.

Източник: БГНЕС