Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

В новия брой:

Пролетната депресия – как да я лекуваме с аромати
Как да се справим с целулита – какво ни предлагат в магазина
Бебешката кожа – чистота и нежност
Внимание! Опасна козметика
Чудодеен пилинг с молекулите на красотата
Лечение на белези от акне
Пиърсингът застрашава здравето
Конфликтите в брака
Диета за бизнес дами
Изящно тяло и красив силует

Пролетната депресия
Как да я лекуваме с аромати

Март е месецът на депресии, неврози и пролетна умора. В периода на преход от зима към пролет човешкият организъм е подложен на сериозно изпитание. Изтощен от дългата зима, той проявява изострена чувствителност към настъпващите промени. По-дългият ден, увеличената слънчева активност, магнитните и радиационни въздействия повишават чувствителността на нервната система. Активизират се хормоналните процеси и организмът отслабва, изчерпил запасите си от витамини и микроелементи през дългата зима.

Има много начини да се преборим с пролетната депресия. Специалистите препоръчват добро наспиване, повече спортуване, дълги разходки на слънце, здравословно хранене, слушане на приятна музика, шопинг терапия, разтоварвания с чай или свежа вана с прохладна вода… Ароматерапията обаче е един от най-приятните и ефективни методи за лечение на депресията.

Ароматните масла проникват чрез кожата в кръвта и преминават през цялото тяло, а чрез обонятелните сетива достигат до мозъка и пряко влияят на настроението, като въдействат върху дяловете му, отговарящи за емоциите. Някои масла или техни комбинации могат да се прилагат за намаляване на депресията. Сред тях са маслата от анасон, портокал, бергамот, ела, жасмин, кедър, кориандър, лавандула, лимон, мандарина, маточина, лютива мента, роза, розмарин, конски босилек.

Ефектът от маслата
Конски босилек
. Стимулира и балансира нервната система, премахва безсънието, слабостта и депресията, подобрява паметта. Повишава умствената и физическата работоспособност, активизирайки дейността на главния мозък. Сваля нервното напрежение, помага при неврози.

Иланг-иланг. Действа отпускащо, премахва безпокойството и напрежението, гнева и страха. Помага при депресивни състояния, умора, безсъние.

Пачули. Влияе благотворно на нервната система. Успокоява и създава атмосфера на любов, прояснявайки съзнанието. Благородният топъл аромат прогонва негативните емоции, пробужда към творчество, лекота на мисленето, настройва на романтична вълна. Помага да се справите с всякаква ситуация, изискваща анализ и интуиция. Има стимулиращо еротично действие.

Лимонова маточина (цитронела). Има изразено въздействие върху психоемоционалното състояние на човека. Успокоява, премахва депресията и меланхолията, нормализира съня, подобрява състоянието на паметта. Повишава умствената и физическата работоспособност.

Мушкато. Премахва безспокойството и депресията, повишава настроението. Стимулира нервно-психическата дейност, повишава работоспособността и концентрацията. Ароматът на мушкато успокоява децата, прави ги по-малко капризни и агресивни. Премахва комплекса за малоценност и зависимостта от чуждо мнение.

Лавандула. Използва се при емоционални разстройства като депресия, безсъние, неврози, стрес. Вани с масло от лавандула се препоръчват също на жените по време на целия период на бременност, както и в периода на климакса за премахване на хормоналните нарушения. Ваните помагат за бързото възстановяване на силите, осигурявайки пълна енергетична релаксация. Розмарин. Укрепва паметта, подпомага съсредоточаването, ефективно е при умствена умора, подбужда към действие и активен начин на живот. Действа укрепващо на нервната система, повишава менталните способности, придава яснота на мисленето, устойчивост при силни емоции и колебания в настроенията и в състояния на стрес, премахва прекомерната стеснителност, мнителност и неувереност в собствените сили.

Лимон. Притежава противоречиви свойства. За едни е тонизиращо средство, за други – релаксант.

Етеричните масла могат да се прилагат по различни начини – те може да се вдишват, да се впръскват във въздуха в стаята, да се използват за масаж, но най-разпространени и най-ефективни са аромалампата и аромаваната. Ароматерапевтите не препоръчват да се използва едно и също масло или комбинация от масла повече от 3 седмици.

Аромалечение на бронхит
В периода на смяна на сезоните, с характерната разлика в температурите, повишената влажност на въздуха и зачестяване на простудните заболявания, най-срещаното заболяване е бронхитът. Това е възпаление на лигавицата на стените на бронхите, което може да се развие като самостоятелно заболяване, но в повечето случаи е свързано с инфекция – вирусна или бактериална. Цигареният дим и прахът увеличават риска от заболяване. Даже пасивното пушене може да предизвика възпаление на бронхите, особено при отслабнал след прекарано заболяване организъм. Основният симптом на бронхита е кашлицата – суха или влажна. Другите симптоми са болки и усещане за спазми в гърлото, затруднено дишане, хрипове, леко повишена температура. Класическите медикаментозни методи на лечение на бронхита могат да бъдат ефективно допълнени със:
- студени и топли инхалации;
- вани с етерични масла от хвойна, бор, бяла ела, евкалипт, розмарин, чаено дърво, лавандула, тамян, мира, лимон, конски босилек, мента;
- масаж и разтриване на гръдната област с използването на специални кремове или базови масла, обогатени с етерични масла;
- лечебна физкултура, физиотерапия.

При продължителни форми на заболяване е добре да се използват етерични масла, които се добиват от смоли:
Бензолова смола. Известна е главно като съставка на настойката от тамян. Притежава загряващо и отпускащо действие на бронхите и подпомага отхрачването.
Тамян. Отхрачващо средство, което забавя дишането и го прави по-дълбоко, притежава добри антисептични свойства.
Мира (ароматична смола). Силно противоинфекциозно средство, подпомагащо отхрачването.

При някои форми на хроничен бронхит, възпалението на лигавиците на бронхите е възможно да не е свързано с конкретен инфекциозен агент. Независимо от това, в резултат на дразненето белите дробове отделят по-голямо количество слуз, която запушва бронхите. В това състояние е необходимо да не се пуши и да не се стои в помещения, в които се пуши, навреме да се лекуват простудните и други подобни заболявания, да не се излиза навън в мъгливо време и да се правят парни инхалации за загряване и овлажняване на дихателните пътища.

Радмила Попова

© Любомир Стойков
Всички права запазени!