Етеричните масла - сила от природата

Употребата на етерични масла в ежедневието носи безброй ползи за физическото и менталното здраве на човека.

Заради това, че действат като антидепресант и стимулатор, имат пречистващи, антибактериални, антивирусни и успокояващ свойства, едва наскоро етеричните масла набраха популярност като средство за натурална, безопасна и евтина терапия за редица здравословни проблеми.

Етеричните масла много бързо и лесно влизат в употреба. Може да се използват за:
- внасяне на свеж аромат в затворени помещения
- естествен ароматизатор за чанти, обувки, дрехи
- да се добавят към водата във ваната за засилване на усещането за комфорт и спокойствие
- за красива и здрава коса и гладка, чиста кожа
- срещу настинки
- за засилване на имунитета
- Етеричните масла спомагат за увеличаване на концентрацията, поради което те присъстват в сеансите на голям брой хора, практикуващи йога или медитация.
- Етеричните масла са органични субстанции, извличани от соковете на определени растения.
-Съдържащите се в тях базови елементи помагат на тялото да възвърне баланса си и бързо и лесно да се възстанови от вредното химично действие на антибиотици.
- Етеричните масла съдържат молекули кислород, които попаднали в човешкия организъм, подхранват и заздравяват клетките.
- Съдържат антиоксиданти, които засилват имунната система и я правят устойчива на влиянието на фактори като стареене, последици от диети и излагане на вредна среда.

Етеричните масла - сила от природата

Най-широко разпространените етерични масла са: от евкалипт, от лимон, от мента, от чаено дърво, от риган. Вижте и техните полезни свойства:

Масло от евкалипт:

Спомага по-лесното отхрачване, изкашляне и прочистване на дробовете (затова е препоръчително да се впръсква по малко във въздуха), подобрява настроението, действа антисептично, антибактериално и имуностимулиращо.

Масло от лимон:

Енергизира, ревитализира, дезинфекцира, освежава.

Масло от мента:

Облекчава при гадене, увеличава енергията, противодейства на главоболието, действа разхлаждащо за тялото, активизира умствената дейност, действа спазмолитично, противопаразитно и антисептично.

Масло от чаено дърво:

Може да излекувате ушна инфекция по естествен път като капнете 1-2 капки масло от чаено дърво около основата на ухото. При кожни обриви капнете 1 капка върху болното място и чувството на парене и дразнене ще отшуми.

Масло от риган:

Действа ефективно срещу микроби, бактерии и гъбички. Освен това почиства организма от вредните токсини и спомага за укрепване на имунитета. Научни изследвания са доказали, че маслото от риган може да неутрализиран вредното действие на над 25 вида бактерии.