Пълнозърнестият хляб - ваш съюзник за по-добро здраве и фигура

Веселка Петрова

Както за всяко нещо и по темата дали въобще да се яде хляб или да бъде напълно изключен от менюто, има много защитници и на двете тези. Едни твърдят, че от хляба се пълнее и за да поддържаме добър външен вид не бива дори да си помисляме за него и дори да не припарваме до тестени изкушения. Други смятат, че хляб може да се похапва стига той да е пълнозърнест. Трети въобще не могат да си представят обяд или вечеря без добрата „компания“ на половин хляб. Пълнозърнестият хляб - ваш съюзник за по-добро здраве и фигура

Ние сме на мнение, че "Дозата прави отровата" и филийка-две хляб няма да ви навредят – стига да ги съчетавате с подходящи храни – салати, зеленчукови супи, картофи, маслини, гъби – все такива чудесни и вкусни попълнения за вашето меню, които ще го разнообразят, обогатят, овкусят и направят по-здравословно. Забравете обаче за добавянето на маргарин, кетчуп, майонеза, конфитюр, течен шоколад и други подобни „овкусители“, които превръщат филийката в калорична бомба, унищожаваща всичките ви усилия за по-стройна фигура.

Дали обаче наистина пълнозърнестият хляб е по-полезен от белия и може ли да ни помогне да поддържаме тялото си здраво, а органите му – добре функциониращи?

Според нас – категорично ДА. И това е напълно логично! Всичко, което е по-близо до природата, по-малко рафинирано, по-непреработено, по-естествено и истинско – дава на организма живителната сила, която продуктите пълни с набухватели, оцветители, консерванти, подобрители (с една дума "Е"-та), не могат.
Природата е мъдра! Нека се връщаме колкото можем повече към нея.

Пълнозърнестият хляб - ваш съюзник за по-добро здраве и фигураПълнозърнестият хляб - ваш съюзник за по-добро здраве и фигура

Разбира се, количеството калории е важно – дневният ни калориен прием не бива да надвишава калорийният ни разход, за да не пълнеем. Но много важно е какво стои зад тези калории? Организмът ни получава ли витамини, минерали, микроелементи, сили за живот от храната или само се пълни с химии?

Специалистите по здравословно хранене и диетика са единодушни, че най-полезен е хлябът, приготвен от цели зърна жито или ръж (т.е пълнозърнестият), защото от него не са изхвърлени зародишите и триците, в които всъщност се съдържат ценните мазнини и мастноразтворимите витамини А и Е, както и витамините от групата В. Фибрите са друг важен компонент на пълнозърнестите брашна, тъй като увеличават обема си и действат като „метла" на тънките и дебелото черво – изчистват ненужните вещества и токсини, които „срещат по пътя си“.

Пълнозърнестият хляб - ваш съюзник за по-добро здраве и фигураПълнозърнестият хляб - ваш съюзник за по-добро здраве и фигура

"Ако хлябът, който ядем всеки ден, е пълнозърнест, ще се отървем завинаги от хроничния запек и ще се предпазим от рак на дебелото черво" - твърди доктор Людмила Емилова, която освен, че се занимава с прилагането, развиването и популяризирането на Системата за лечебно гладуване, е и специалист по вътрешни болести, кардиология и ревматология.

Също така диетолозите казват, че пълнозърнестият хляб ни засища за по-дълго време и следователно ни помага да приемаме по-малки количества храна, респективно и калории.

"Ето защо по 2 филии пълнозърнест хляб на обяд и на вечеря са достатъчни! Но ако цял ден сме на бюро, а вечер пред телевизора - и половин филийка на ден е много", допълва доктор Емилова.

Пълнозърнестият хляб съдържа повече фибри (4-5 гр на 100 гр), по-малко белтъчини, по-малко въглехидрати, повече желязо, калий и натрий и по-малко калории от белия. Той обаче не е подходящ при колит, гастрит или язва на стомаха.

Известната консултантка по храненето на звездите доктор Енджи Касабие казва за пълнозърнестия хляб: "Може да го познаете, когато видите, че хлябът съдържа цели зърна в структурата си, трябва да е твърд като тухла и да е глетав."

Дневната нужда от хляб зависи от възрастта, пола и двигателната активност и може да варира от 50 до 300 г., като малко по-висок прием е допустим за подрастващите и хора с по-голямо физическо натоварване.

Пълнозърнестият хляб - ваш съюзник за по-добро здраве и фигураПълнозърнестият хляб - ваш съюзник за по-добро здраве и фигура

И не забравяйте – природата е съвършена и интелигентна и ние като нейни създания – също. Вслушвайте се в нуждите на тялото си. Бъдете добри с него и му давайте вкусна и здравословна храна.

Следващият път, когато усетите остър глад за хляб – не си го забранявайте – просто си хапнете няколко пълнозърнести филийки, придружени с пресни зеленчуци – ей така – за удоволствие, а тялото ви ще ви отговори с тонус и отлично здраве.