Въпроси и отговори за парфюмите, които наистина ви интересуват!

ПарфюмиКак мога да сменя моите парфюми с нови, на които наистина да се насладя?
Това може да бъде трудна задача. Намирането на правилните аромати е почти толкова сложно, колкото да намерите правилния човек.

Почти никога няма логика при избора на парфюми, защото уханието им понякога е толкова пленително, че просто ви кара да ги вземете. Забелязва се обаче, че любимите парфюми на един човек обикновено са от едно или две ароматни семейства. Както при повечето хубави неща в живота, изборът на нов парфюм може да отнеме малко време, но пък крайният резултат със сигурност ще е този, който наистина ви подхожда.

Изпробвайте всяко от семействата аромати в някой от магазините за парфюми, например Ивис.

Колко различни аромата можем да опитаме, без това да е объркващо за обонянието ни?
Точно 3!!! Въпреки, че имаме чувството за усещане на уханията на парфюмите, това е просто една илюзия на мозъка. След третия парфюм ние наистина усещаме аромата, но той далеч не е този, който бихме усетили ако той беше първи. Просто умът ни не може да възприеме толкова силни ухания наведнъж. Затова е добре да си носим кафе на зърна, които имат много добро въздействие върху обонянието ни и значително намаляват времето за възстановяване на нормалната чувствителност към различните парфюми.

Какво да направим, за да издържат нашите парфюми по-дълго?
Тайната на дълготрайните аромати е в наслояването. Прилагат се различни форми на един и същ аромат или ароматно семейство – парфюмиран сапун, душ гел, лосион за тяло или крем, пяна за бръснене и парфюм. Всеки от тях засилва влиянието на другия и така се получава около четири пъти по-дълготраен и силен аромат.

Имат ли парфюмите силата на афродизиак?
Усещането наистина може да ви накара да се чувствате желани, но няма научни доказателства, които предполагат, че ароматът всъщност е афродизиак. Единственият начин наистина да привлече представител на противоположния пол е като се използват парфюми с феромони. Така се получава един коктейл от химически вещества, които наистина могат да помогнат да бъдете по-атрактивни.

Парфюми

Наистина ли жените имат по-изострено обоняние от мъжете?
Да, това е така. Жените имат по-тънко чувство не само за аромат, но и за вкус, като това според учените се дължи на хормоналните разлики. В днешното общество, на жените се налага значително по-често да използват обонянието си, което е довело и до изострянето му. Хормонът естроген увеличава обонянието в през първата половина на месеца и особено в първите месеци на бременността. Прогестеронът има обратното действие, като той притъпява усещанията за ароматите, като това се получава в последните месеци пред раждането.

Наистина ли е възможно аромати и парфюми да ни върнат към спомените ни?
Да, това със сигурност е възможно и е доказано, че парфюмите предизвикват асоциативната памет и ни връщат към събития и чувства. Мозъкът ни е така създаден, че да помни ароматите, за да се асоциира даден аромат с даден предмет. Може би всеки от нас е казвал: „Усетих полъх на...“ или пък „Миришеше на...“. Има различни парфюми, които сякаш изваждат от паметта ни отдавна забравени събития и лица. Именно затова се казва, че парфюмът на един човек е неговият подпис. Има аромати, които се свързват не само с хора, но и с места. Може би не знаете, но уханията са най-дълго пазените спомени в човешката памет. Затова е добре да подберете точните за вас парфюми.

Снимки © Corbis