Да си хапнем плевели

Красимира Стоянова

Ако ви е писнало от обикновената зелена маруля и тривиалния спанак, потърсете нещо по-екзотично, нещо не толкова познато, но пък и не толкова различно. Така може да изявите претенции, че сте модерни и в крак със съвременната кухня, макар че всичко ново, както се оказва в повечето случаи, е добре забравено старо.
Напоследък кулинарията разнообразява салатите с едно зелено, листно растение с по-особен вкус. Руколата.

Къде се е крила до сега? Защо не сме чували за нея? Нов вид, откритие, новина? Нищо подобно!

Разпространявала се е кротко и тихо като плевел в запустелите райони около средиземноморието и Мала Азия. Била е известна още на древните римляни, използвана като тонозиращо средство и мощен афродизиак. Губи популярността си през 18 век, за да се завърне днес, като култивирано растение с купища полезни свойства, които учените продължават да откриват.

Това скромно на вид едногодишно растение с листа като на глухарче, има леко лютив, орехово-горчив вкус и приятно щипе на езика. Свежите и по-млади листенца са чудесни за салата. Семената се използват като подправка, от тях се приготвя горчица и се извлича масло. По-големите листа са с по-натрапчив вкус и са идеална съставка към ястия с ориз, месо или сосове за паста. От тях може да приготвите отлично песто. Няколко листенца ще придадат екзотичен вкус на сандвича ви с пушено месо. Поднесете като гарнитура към риба и морски деликатеси и ще пожънете кулинарни успехи.

Рукола

Добре е руколата да се хапва свежа. Не е препоръчителна топлинна обработка. Когато приготвяте салата не режете листата с нож. Можете да ги използвате цели или нарязани с ножица, за да не изгубят свежестта си. Комбинирайте с чери домати, други листни зеленчуци, моцарела, настърган пармезан и всякакви други видове сирена. Овкусете със зехтин, лимон, оцет балсамико.

Ако все още не сте се изкушили да опитате от този непретенциозен на вид зеленчук с изненадващ вкус и аромат, ето още няколко причини:

- съдържа най-много провитамин А, който е известен като витаминът на красотата. Заради него косата ви ще заблести, фините бръчици ще се изгладят, а ноктите ви ще се заздравят.

- танини и йод - антиоксидантно действие и здрава щитовидна жлеза.

- пълна е с вещества, които пробуждат апетита за секс, затова и го наричат естествена виагра.

- съдържа етерични масла, каротин, витамин C, витамини от групата B и минерални вещества, които ще ви избавят от преумората.

- подобрява храносмилането, и нормализира обмяната на веществата, и високото ниво на холестерол, помага в борбата със затлъстяването.

- съдържа флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните капиляри.

- отлична храна за хора с намален имунитет, прекарали сериозни или хронични заболявания.

- предотвратява образуването на тумори.

- притежава и антиокислително и антисекретно въздействие върху язвата и пречи на образуването на ранички на стомаха.

- подобрява нивото на хемоглобина в кръвта, помага при анемия.

- препоръчва се и при диабет.

Недостатък на руколата е относително високата цена. За да достигне до трапезата ни тя обикновено прекосява поне половин континент. Най-често е внос от Холандия, Гърция или други европейски страни. Но лесно може да разрешите този проблем, като си я отглеждате сами - в градината или на терасата. Засадете на открито от април до септември. Единствените й претенции за качествена реколта са слънчева светлина и редовно поливане. След 4-5 дни семенцата ще покълнат, а след месец ще имате свежа салатка на масата, която ще ви направи по-здрави, свежи и красиви.

Нека променим високомерното си отношение към плевелите, защото зад непретенциозната им външност и лош имидж се крие изненадващ вкус и много, много здраве!