Животът ни е на крилата на една пчела

Красимира Стоянова

Пчела2012 година ни отмина без да настъпи очакваният край на света. Предсказанията на инките се оказаха народни приказки, очакваните метеорити промениха траекторията си, полюсите не смениха местата си, цунами не заляха цялата планета и земетресенията си останаха в границите на нормалното. Като цяло човечеството продължава да върви напред, макар и не с толкова бодри крачки.

Но, опасности за нас все още има. Може би не толкова грандиозни и лесно различими. Знаците са там, за всички, които ги търсят и искат да ги разчетат.

Последните години пчелите по цялата планета измират. На фона на всички останали природни катаклизми тази новина не изглежда толкова значима. Но това е явление, което може би предшества края на човечеството.

Гениалният учен Алберт Айнщайн е казал, че хората биха продължили живота си на тази планета само четири години, след като пчелите изчезнат. Нима това не е плашещо, още повече заради факта, че причината това да се случи е начина на живот, който водим.

Може би щеше да е по-успокоително ако причинителят беше единствено кърлежа Вароа, разпространяващ смъртоносен вирус, като го инжектира направо в кръвта на насекомите. Но тежестта на вината е основно на хората.

Пчела

Последните няколко години пчелите измират по цялата планета. Грубата намеса на хората в природата, необмисленото пръскане на пестициди, които нарушават паметта и имунитета на пчелите, замърсяването на почвите и водите, ГМО-културите и глобалното намаляване на кислорода във въздуха, са само лесно забележимата част от проблема. Има още една теория, че 70% от пчелите са загинали вследствие на електромагнитните излъчвания на мобилните апарати и антените. Насекомите губят ориентация и не могат да намерят пътя към кошера.

При добри условия на живот, това крехко същество се размножава много бързо, Пчелата-майка снася за ден между хиляда и две хиляди яйца. Всяка пчела работничка има средно четири седмици живот. През зимата размножаването спира и насекомите остават в кошера няколко месца защото температура под 10 градуса по Целзий за тях е смъртоносна.

Пчелите се трудят неуморно и когато усетят, че краят има наближава напускат кошера. Болните насекоми си отиват, за да оставят на здравите чиста среда, свободна от трупове и бактерии. Хигиената е жизнено важна за кошера, но тази грижа не оставя достатъчно мъртви индивиди, които да бъдат изследвани.

Пчела

Да си представим свят без пчели
Без тях ние няма да опитаме никога повече ягоди или дини. Няма да похапваме хрупкави ядки. Ще забравим вкуса на ябълките, цитрусовите плодове, лука, зелето, броколите, тиквичките, фасула, пипера, патладжаните, авокадото, краставиците, доматите, баклата, кокосовите орехи. Сутрините ни няма да започват с чаша ароматно кафе, а вечерите ни да завършват с топло какао. На трапезата ще слагаме само ориз, царевица, пшеница и ръж, защото опрашването им зависи от поривите на вятъра.

Да, може би ще живеем известно време след като пчелите си отидат завинаги, но ще живеем в един безцветен свят, с по-малко вкус и с по-малко живот. Те умират, защото са хиляди пъти по-чувствителни от нас, хората. Ако им дадем възможност да живеят, значи го правим и за себе си.

Всеки път, когато видите златиста пчела, помислете за бъдещето!